ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο πράσινο κτίριο γραφείων από την Briq

Νέο πράσινο κτίριο γραφείων από την Briq

Με χρηματοδότηση κατά 50% από δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και σταθερό επιτόκιο μόλις 0,35% πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο κατασκευής ενός νέου κτιρίου γραφείων επιφανείας 2.425 τ.μ. Πρόκειται για έργο που υλοποιεί η Briq Properties ΑΕΕΑΠ σε ιδιόκτητο ακίνητό της στη Λ. Ποσειδώνος 42, στο ύψος της Καλλιθέας. Το πράσινο κτίριο γραφείων που θα κατασκευαστεί θα φέρει πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED Gold, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης (μαζί με την αγορά του οικοπέδου) υπολογίζεται σε έξι εκατ. ευρώ. Το νέο ακίνητο πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί το 2025, με τη διοίκηση της Briq να προσδοκά ετήσια έσοδα της τάξεως των 0,45 εκατ. ευρώ και μεικτή απόδοση της τάξεως του 7,5%.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο η Briq προχωράει το έργο κατασκευής του δεύτερου συγκροτήματος logistics, που αναπτύσσει σε ιδιόκτητη έκταση 114 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητο που θα ξεπεράσει σε επιφάνεια τα 19.000 τ.μ., έναντι του αρχικού σχεδιασμού που προέβλεπε 14.000 τ.μ. Εκτιμάται ότι απαιτούνται επιπλέον 8 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί μέχρι τα μέσα του 2024.

Τότε, η Briq θα ελέγχει συνολικά 44.500 τ.μ. στο συγκεκριμένο σημείο, έχοντας προχωρήσει σε συνολική δαπάνη 30 εκατ. ευρώ, μαζί με την αγορά της γης. Η ετήσια απόδοση των ακινήτων αυτών θα κυμαίνεται πέριξ του 8,3%, παράγοντας ετήσια έσοδα από ενοίκια 2,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην έκταση λειτουργεί αποθήκη logistics άνω των 25.000 τ.μ., την οποία μισθώνει ο όμιλος Infoquest.

Μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της συγχώνευσης της Briq με την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλίκια. Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, η Briq θα αποκτήσει κατ’ αρχάς 17 ακίνητα της ICI, αντί ποσού 60,7 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, η ICI θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κι έπειτα η Briq θα ολοκληρώσει την εξαγορά μέσω της απόκτησης επιπλέον 26% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η συνολική αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η νέα Briq θα ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 262 εκατ. ευρώ, έναντι 137 εκατ. ευρώ σήμερα. Μάλιστα, θα προσφέρει σημαντική διασπορά επενδυτικού κινδύνου, καθώς το 31% θα αφορά logistics, το 29% γραφεία, το 22% καταστήματα, το 11% ξενοδοχεία και 10% ακίνητα που στεγάζουν υπεραγορές (σούπερ μάρκετ).

Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Briq σημείωσαν μικρή πτώση κατά 3,7% σε 1,18 εκατ. ευρώ, έναντι 1,22 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022, κυρίως λόγω της εντατικοποίησης του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 2,21 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση. Σήμερα και πριν από την απορρόφηση της ICI, τα ετησιοποιημένα έσοδα της Briq από ενοίκια διαμορφώνονται σε 9 εκατ. ευρώ, με μεικτή απόδοση της τάξεως του 7%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News