ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς (Εθνική): Ανοιχτό το θέμα της επαναγοράς μετοχών

Π. Μυλωνάς (Εθνική): Ανοιχτό το θέμα της επαναγοράς μετοχών

«Κοιτάμε πολύ θετικά την επαναγορά μετοχών. Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετική αξιοποίηση των πλεοναζόντων κεφαλαίων. Ελπίζουμε όμως να ξεκινήσουμε με την διανομή μερίσματος μεταξύ 25%-30% αυτή την χρονιά και θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το υπόλοιπο ποσοστό που διαθέτει το ΤΧΣ που είναι μέρος της συζήτησης για το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτά τα πράγματα και μετά θα είμαστε πιο ελεύθεροι να συζητήσουμε για το θέμα της επαναγοράς μετοχών». Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023, βάσει των οποίων τα καθαρά κέρδη του Ομίλου που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ.

Η ισχυρή κερδοφορία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ομίλου της ΕΤΕ, «ενδυνάμωσε περαιτέρω τα κεφαλαιακά μας αποθέματα, παρέχοντας στην Τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία για το μέλλον».

Ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά +220μ.β. ετησίως μετά την πρόβλεψη για διανομή μερίσματος, και ανήλθε σε 17,8%, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 20,2%, ενισχυμένος κατά +350μ.β. σε ετήσια βάση.

Με βάση το επιχειρηματικό πλάνο έως και το 2026 που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας, τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα αυξηθούν έως και 500 μονάδες βάσης την προσεχή 3ετία και ο αντίστοιχος κεφαλαιακός δείκτης αναμένεται να ξεπεράσει το 23% έναντι του 14% που είναι η σχετική υποχρέωση.

Περαιτέρω, βάσει του επιχειρηματικού πλάνου, η κερδοφορία θα διατηρηθεί στο υψηλό επίπεδο των 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ τα προσεχή χρόνια, στηριζόμενη στην πρόβλεψη για αύξησης της πιστωτικής επέκτασης κατά 7% την 3ετία 2024-26.  Τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στο 1,2 – 1,3 ευρώ.

Ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε ότι στόχος της διοίκησης είναι η αξιοποίηση τυχόν ευκαιριών για εξαγορές κυρίως στον τομέα των fintech εταιρειών.

«Το 2023, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα παρέμεινε σε υγιή ανοδική πορεία, παρά το δυσμενές εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον και τις περιοριστικές νομισματικές συνθήκες. Η υψηλή αξιοπιστία σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, η ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας – με την προσέλκυση σημαντικών εγχώριων και ξένων επενδύσεων – και η ώριμη πλέον φάση του επιχειρηματικού κύκλου στη χώρα μας, υποστηρίζουν την αναπτυξιακή υπεραπόδοση της Ελλάδας. Επιπλέον, τα οφέλη από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα διαχέονται στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και οδηγούν σε υψηλότερες αποτιμήσεις», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας.

Διαβάστε επίσης: 

Εθνική Τράπεζα: Υπερδιπλασιασμός οργανικών κερδών στο 1,2 δισ. το 2023

Eurobank: Bασικό μέλημα η ανταμοιβή των μετόχων – Στόχος για μέρισμα 50% το 2026

Alpha Bank: Μερίσματα άνω του 1 δισ. ευρώ στην τριετία 2024-2026

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News