Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 07:27 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παπαστράτος: Κορυφαίο brand το iqos το 2023 – Ξεπέρασε το Marlboro

Παπαστράτος: Κορυφαίο brand το iqos το 2023 – Ξεπέρασε το Marlboro

Ως χρονιά-ορόσημο χαρακτήρισε το 2023 για την Παπαστράτος και την PMI γενικότερα ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, καθώς το iqos βρέθηκε στην πρώτη θέση των brands στη χώρα μας ξεπερνώντας το Marlboro.

Συνολικά, σε μόλις 6,5 χρόνια το iqos έχει υιοθετηθεί από σχεδόν 500.000 καπνιστές στην Ελλάδα, με το συνολικό του μερίδιο να αγγίζει το 20%, ενώ στην Αθήνα προσεγγίζει το 30%. Και σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως, τα έσοδα της PMI από τα αναλώσιμα του iqos ξεπέρασαν πέρυσι τα έσοδα του Marlboro.

Όπως ανέφερε ο κ. Καργαρώτος, και το 2023 ήταν μία ακόμη εξαιρετική χρονιά για την Παπαστράτος, κάτι που οφείλεται:

  • στο iqos και την πολύ καλή υποδοχή του προϊόντος από τους καπνιστές
  • στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στο εργοστάσιο αλλά και από το τμήμα των πωλήσεων

Σήμερα το iqos έχει παρουσία σε 84 χώρες (με την Παπαστράτος να εξάγει σε 20 εξ αυτών), ενώ ο όμιλος έχει επενδύσει περί τα $12,5 δισ. Ο κ. Καργαρώτος πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις σε νέα προϊόντα iqos, με την διαβεβαίωση ότι όλα τα προϊόντα αυτά δεν φθάνουν σε ανήλικους, σε μη καπνιστές και σε πρώην καπνιστές.

Επενδύσεις €700 εκατ.

Από το 2017 μέχρι σήμερα η Παπαστράτος έχει κάνει επενδύσεις ύψους €700 εκατ. Με την πρόσφατη επένδυση ύψους €200 εκατ. – η οποία θα ολοκληρωθεί το 2025 – και τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας (με τις συνολικές νέες θέσεις να ξεπερνούν τις 1.00), η Παπαστράτος συνεχίζει με πράξεις #prostokalytero για όλους και βιώσιμες επενδύσεις ανοίγοντας το δρόμο στη βιομηχανία του μέλλοντος.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Θυμίζουμε ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Μαργώνης είχε ανακοινώσει επένδυση €10 εκατ. με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της. Η στρατηγική αυτή επένδυση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους πρώτους μήνες του 2025, εντάσσεται στο πρόγραμμα Zero Carbon Tech της μητρικής εταιρείας, Philip Morris International (PMI), και στοχεύει στη μείωση κατά 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου της Παπαστράτος μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, μέχρι τις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί:

  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές του εργοστασίου
  • Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας
  • Εγκατάσταση ηλεκτρικού μπόιλερ

Με την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της, η Παπαστράτος θα επιτύχει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών της αναγκών χωρίς την απαίτηση ορυκτών καυσίμων ως πρώτες ύλες.

Zero Carbon Tech

Στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Carbon Tech, η Philip Morris International θα επενδύσει συνολικά €120 εκατ. στα εργοστάσιά της, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο την υλοποίηση του στρατηγικού της οράματος για τη βιώσιμη Βιομηχανία του Μέλλοντος (Manufacturing of the Future). Το εργοστάσιο της Παπαστράτος είναι ένα από τα πρώτα που θα υλοποιήσουν αυτή την επένδυση, πιστοποιώντας τον κομβικής σημασίας ρόλο της Παπαστράτος στον στρατηγικό σχεδιασμό της PMI.

Στρατηγικοί πυλώνες

Και το 2024 η διοίκηση αποκάλυψε ότι θα ανακοινωθούν σημαντικά νέα που θα αφορούν όλους τους στρατηγικούς πυλώνες, δηλαδή:

  • Τη βιώσιμη ανάπτυξη
  • Τη βιομηχανία του μέλλοντος (εργοστάσιο)
  • Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο 

Διαβάστε επίσης:

PMI – Παπαστράτος: Νέα επένδυση 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Ποια είναι η καλύτερη εταιρεία να δουλεύεις στην Ελλάδα – Το top10 της Randstad

Ποιο τσιγάρο προτιμούν οι γιατροί; Τα «βρόμικα» κόλπα της καπνοβιομηχανίας και οι διαφημίσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News