Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 07:18 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Bake Hellas: Ανάπτυξη 8% και πίεση στα κέρδη το 2023 – Προχωρά το επενδυτικό πλάνο

Bake Hellas: Ανάπτυξη 8% και πίεση στα κέρδη το 2023 – Προχωρά το επενδυτικό πλάνο

Με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8%, δηλαδή με πωλήσεις πέριξ των €14,5 εκατ., εκτιμάται ότι έκλεισε το 2023 για την Bake Hellas, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, ενώ υπήρξε μικρή πίεση στην κερδοφορία.

Όπως ανέφερε στο Money Review ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, Θάνος Λούσης, τα ενεργειακά κόστη ήταν χαμηλότερα πέρυσι σε σχέση με το 2022, ωστόσο οι τιμές σε πρώτες ύλες και εισαγόμενα έτοιμα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.

Πάντως, φέτος, παρατηρείται μια αποκλιμάκωση τιμών 8%-10% στις πρώτες ύλες, η οποία πέρασε σε μέρος του πελατολογίου της εταιρείας, κυρίως στα ξενοδοχεία. Θυμίζουμε ότι το 2022 είχε κλείσει με τζίρο €13,4 εκατ., μεικτό αποτέλεσμα €3,31 εκατ. και κέρδη προ φόρων €555 χιλ.

Στα super markets το 45% του τζίρου

Περίπου το 45% του τζίρου της εταιρείας γίνεται στα super markets, στις λεγόμενες “ζεστές γωνιές” – ένας τομέας που αναπτύσσεται με ρυθμούς 10%-15% -, με την Bake Hellas να έχει παρουσία σε όλες τις αλυσίδες της λεγόμενης “πρώτης γραμμής”, οι οποίες διαθέτουν οργανωμένο bake off. Το 40% αφορά το κανάλι του HoReCa, ξενοδοχεία κυρίως, αλλά και εστιατόρια, cafes κ.λπ., ενώ το υπόλοιπο 15% αφορά εξαγωγές. Σημειώνεται ότι η εταιρεία στέλνει τα προϊόντα της σε Κύπρο και Βαλκάνια.

Επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πλάνο, ολοκληρώθηκε η α’ φάση, η οποία αφορούσε την προσθήκη δύο αυτόματων γραμμών παραγωγής αρτοσκευασμάτων στη μονάδα του Σχηματαρίου. Η επένδυση της τάξης των €13 εκατ. έγινε σε συνεργασία με τη βελγική La Loraine, η οποία κατέχει ποσοστό 50% της εταιρείας (το άλλο 50% στον Γιώργο Μαυρομαρά που διατηρεί και το management). Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση με πλάνο τετραετίας, το οποίο θα αφορά νέες γραμμές παραγωγής, πιθανόν και για νέα προϊόντα.

Portfolio

Σε προϊοντικό επίπεδο, όπως σημείωσε ο κ. Λούσης, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε αναβάθμιση των προϊόντων της, βάζοντας στο portfolio της και κωδικούς από την πλούσια γκάμα της La Loraine (περίπου 2.000) που περιλαμβάνει ψωμί, κρουασάν, γλυκά, donuts κ.ά. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικής εταιρείας υπάρχουν περίπου 60 προϊόντα από το portfolio των 2.000 κωδικών της La Loraine.
Αναφορικά με τα donuts – η La Loraine διαθέτει μία μεγάλη μονάδα παραγωγής στην Τσεχία -, η Bake Hellas θα επιδιώξει την περαιτέρω ανάπτυξη της κατηγορίας στην Ελλάδα, η οποία έχει σημαντικές προοπτικές. 

Bake Hellas: Ανάπτυξη 8% και πίεση στα κέρδη το 2023 – Προχωρά το επενδυτικό πλάνο-1
φωτ.: Bake Hellas

 

Διοικητικές αλλαγές

Πρόσφατα παραιτήθηκε ο Josef Laska από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bake Hellas και αντικαταστάθηκε από τον Harm van Tongeren. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Harm van Tongeren τοποθετήθηκε ως αντιπρόεδρος διεθνών πωλήσεων στη La Lorraine Bakery Group NV, η οποία το 2020 είχε αποκτήσει το 50% της ελληνικής εταιρείας. Ο κ. Van Tongeren είχε προηγουμένως εργαστεί για 8 μήνες στην Tyson Foods Europe, ωστόσο έχτισε την καριέρα του στην Unilever, καθώς στην πολυεθνική πέρασε από διάφορες θέσεις για πάνω από 18 χρόνια.

Το νέο ΔΣ που ανασυγκροτήθηκε, έχει τον Dirk Veryser στη θέση του προέδρου, την Αλίκη Μαυρομαρά, ως αντιπρόεδρο & διευθύνουσα σύμβουλο, ενώ μέλη είναι ο Γιώργος Μαυρομαράς και ο Harm van Tongeren.

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: ‘Εκλεισαν το 2023 με 1 δισ. ευρώ περισσότερα στα ταμεία τους

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα στην πενταετία

ΚΕΠΕ: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος – Τα θετικά και οι προκλήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News