ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πτώση πωλήσεων για την αλυσίδα Κωτσόβολος

Πτώση πωλήσεων για την αλυσίδα Κωτσόβολος

Μείωση των πωλήσεων κατέγραψε η «Κωτσόβολος» κατά την περίοδο αιχμής, η οποία περιλαμβάνει τόσο την Black Friday όσο και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Currys, σημερινός ιδιοκτήτης της «Κωτσόβολος», οι πωλήσεις της αλυσίδας στη διάρκεια των δέκα εβδομάδων που ολοκληρώθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2024 (πρόκειται για την περίοδο από 30 Οκτωβρίου 2023 έως 6 Ιανουαρίου 2024) υποχώρησαν κατά 4%. Με πτώση κατά 4% είχε κλείσει και το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (1/5/2023 – 30/4/2024), κάτι που σημαίνει ότι η αλυσίδα στο διάστημα από την 1η Μαΐου 2023 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2024 είχε μειωμένες πωλήσεις 4%.

Υπενθυμίζεται ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεταβίβαση της «Κωτσόβολος» στη ΔΕΗ, με τη συναλλαγή, όπως επανέλαβε χθες η Currys, να ολοκληρώνεται εντός του α΄ τριμήνου του 2024. Από τη συναλλαγή αυτή η Currys, όπως τονίζει στη χθεσινή ανακοίνωσή της, αναμένεται να έχει καθαρά έσοδα σε μετρητά 156 εκατ. στερλίνες (περίπου 180 εκατ. ευρώ), τα οποία θα αξιοποιήσει κατ’ αρχάς για να μειώσει τον καθαρό δανεισμό της, ενώ σε επόμενη φάση θα ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού ταμείου του ομίλου, καθώς και για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.

Συνολικά ο όμιλος κατέγραψε μειωμένες πωλήσεις κατά 3% την περίοδο αιχμής και κατά 4% από τις αρχές της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη σημαντική κάμψη των πωλήσεων σε τηλεοράσεις, υπολογιστές και εν γένει προϊόντα στην κατηγορία της πληροφορικής.

Οι απώλειες σε αυτές τις κατηγορίες εξανέμισαν επί της ουσίας τα οφέλη από την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων στην κατηγορία των κινητών τηλεφώνων.

Στη διάρκεια του σχολιασμού των οικονομικών επιδόσεων της Currys κατά την προαναφερθείσα περίοδο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλεξ Μπάλντοκ, ερωτήθηκε σχετικά και με τις επιπτώσεις από τις νέες εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα και την απόφαση μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών να μην περνούν τα πλοία τους από τη Διώρυγα του Σουέζ, προκειμένου να αποφύγουν επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ο κ. Μπάλντοκ εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι ο όμιλος διαθέτει επαρκή αποθέματα σε προϊόντα και έχει μεγάλη διαθεσιμότητα, ενώ έχει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση από τους προμηθευτές έναντι άλλων επιχειρήσεων. Οσον αφορά το κόστος, ακόμη δεν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση, καθώς τα ναύλα είχαν μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ενώ καθυστέρηση στην παράδοση παραγγελιών παρατηρείται για λίγα προϊόντα, η οποία φτάνει το πολύ τις 14 ημέρες. Βεβαίως, όπως σημείωσε, «εάν συνεχιστεί και κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα, τότε θα επηρεαστούμε όλοι».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News