ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαράζ εξαγορών στα logistics από το αμερικανικό fund HIG Capital

Μπαράζ εξαγορών στα logistics από το αμερικανικό fund HIG Capital

Με συστηματικά βήματα η HIG Capital προχωράει στον σχηματισμό ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο να καταστήσει την Ελλάδα κέντρο διανομής προς ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία, για προϊόντα μεγάλων επιχειρήσεων από την Ασία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, όπως η Τουρκία.

Μετά την ανακοίνωση την Τρίτη της εξαγοράς ενός μεγάλου αποθηκευτικού κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα, τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», αναμένεται να ανακοινώσει εξαγορές και εκτός της επικράτειας και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια και κατόπιν και στη Γερμανία. Πρόκειται για έναν διάδρομο της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον άξονα μεταφορών από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Κεντρική Ευρώπη, εξηγούν κύκλοι της Streem Global A.E. Η Streem Global A.E. είναι ο βραχίονας συμφερόντων του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου HIG Capital στα logistics και έχει ενσωματώσει, λειτουργεί δηλαδή ως consolidator, σειρά ελληνικών επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας στην οποία έχει αποκτήσει πλειοψηφικά ποσοστά, διατηρώντας παράλληλα το προϋπάρχον management.

Ετσι, μετά τον Ασπρόπυργο όπου απέκτησε 300 στρέμματα στο πλαίσιο συμφωνίας εξυγίανσης της Ελληνικής Χαλυβουργίας και αναπτύσσει επενδυτικό πλάνο προϋπολογισμού 250 εκατ. για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα διανομής στην Ευρώπη με 150.000 τ.μ. σκεπασμένων αποθηκευτικών χώρων (μέσα από την έκταση διέρχεται σιδηροδρομική γραμμή, ενώ έχει πρόσβαση στη θάλασσα όπου θα δημιουργηθεί προβλήτας ικανός να υποδέχεται μικρά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων), απέκτησε τώρα και μεγάλες αποθήκες στη Βόρειο Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Streem Global εξαγόρασε εγκατάσταση logistics στη ΒΙΠΕ της Σίνδου με επιφάνεια 33.000 τ.μ., σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. κοντά στο Καλοχώρι. Το σημείο είναι σε στρατηγική θέση, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και 12 χλμ. από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενώ, όπως και το ακίνητο στον Ασπρόπυργο, συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και μπορεί να υποστηρίξει τη μεταφορά φορτίων με χρήση τρένου προς την Κεντρική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η HIG Capital διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ανάλογες δραστηριότητες και υποδομές σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία αλλά και στις ΗΠΑ, με τις οποίες σχεδιάζεται να υλοποιηθούν συνέργειες τόσο σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας όσο και σε εμπορική δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα η HIG ελέγχει ήδη, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της, μερίδιο της τάξης του 17%-18% στην αγορά των logistics και μετά την εξαγορά αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Λειτουργεί ως consolidator στην κατακερματισμένη ελληνική αγορά, αποκτώντας πλειοψηφικά μερίδια σε σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, όπως με το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ορφέας Βεϊνόγλου», μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχει εξαγοράσει, μεταξύ άλλων, τη «Μακιός logistics», την «Ολυμπίας – Κανδύλης», την Contrade και τις Unit και Unit Shipping. Επιπλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για την εκμίσθωση μεγάλων χώρων στη χερσαία ζώνη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, καθώς συμπληρώνει το δίκτυο των λιμενικών «προγεφυρωμάτων» που απαιτούνται για την υλοποίηση των σχεδιασμών της.

Την Τρίτη σε ανακοίνωσή της σχετικά με την απόκτηση των αποθηκών στη Σίνδο, η Streem Global ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της διοίκησης, που στοχεύει στη δημιουργία μιας καθετοποιημένης δομής (one stop shop) στον κλάδο των logistics με ισχυρό διεθνές αποτύπωμα μέσω της δημιουργίας ενός ισχυρού ομίλου εταιρειών, που θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες logistics στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News