BUSINESS & FINANCE

Δεύτερος γύρος μεγάλων επενδύσεων στον κλάδο των logistics

Δεύτερος γύρος μεγάλων επενδύσεων στον κλάδο των logistics

Στην ανάπτυξη νέων υποδομών logistics επιφάνειας άνω των 300.000 τ.μ. και ύψους επένδυσης τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, προχωρούν αυτήν την περίοδο οι εταιρείες ακινήτων. Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά των σχετικών έργων, καθώς οι περισσότεροι όμιλοι του κλάδου έχουν ήδη αναπτύξει, αγοράσει και εκμεταλλεύονται υποδομές εκατοντάδων χιλιάδων τ.μ., την περίοδο 2020-2022.

Ενδεικτικό των προοπτικών της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα επισκέφθηκαν την Ελλάδα στελέχη μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ (κάποιοι «φωτογραφίζουν» την Goldman Sachs που έχει ήδη τοποθετηθεί και στον τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα). Αντικείμενο της επίσκεψής τους ήταν η διερεύνηση του τομέα των logistics, καθώς επιδίωξή τους ήταν η τοποθέτηση κεφαλαίων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ εντός των προσεχών τριών-τεσσάρων ετών.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ανάπτυξη νέων υποδομών, η ελληνική αγορά παραμένει μικρή, τουλάχιστον για να μπορεί να καλύψει τέτοιες απαιτήσεις. Το επενδυτικό ενδιαφέρον όμως είναι δεδομένο, καθώς, όπως προκύπτει και από πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΤΕ), ο τομέας με τις θετικότερες προσδοκίες για την προσεχή διετία αναδείχθηκε η διαμετακόμιση και οι αποθήκες υψηλών τεχνικών και τεχνολογικών προδιαγραφών, ειδικά σε θέσεις κοντά στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επαρκώς εξυπηρετούμενες από υποδομές λιμένων και οδικού ή σιδηροδρομικού δικτύου. Κάπως έτσι εξηγούνται τα σημαντικά επενδυτικά προγράμματα των εταιρειών ακινήτων, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε αξία τα 300 εκατ. ευρώ.

Dimand Real Estate

Η Dimand αναμένει την εξασφάλιση των οικοδομικών αδειών για την έναρξη της επένδυσης αξιοποίησης της έκτασης 355 στρεμμάτων της πρώην Βαλκάν Εξπόρτ στη Θεσσαλονίκη, που αγόρασε τον Σεπτέμβριο του 2022. Εκεί, σχεδιάζεται η επένδυση 160 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου της Β. Ελλάδας, συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ.

Tα σχέδια της Prodea

Η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει το επόμενο μεγάλο έργο στον Ασπρόπυργο, καθώς πέρυσι προχώρησε στην εξαγορά έκτασης 110 στρεμμάτων, την οποία επιχειρεί να καταστήσει ώριμη πολεοδομικά. Εκεί δρομολογεί την κατασκευή ενός κόμβου logistics επιφάνειας της τάξεως των 40.000 τ.μ. Οπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, μέχρι το 2025 σχεδιάζει τη διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου logistics συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, έναντι 70 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021.

Κινήσεις από Trastor

Τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου logistics αξίας 120 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 50% σε σχέση με σήμερα, δρομολογεί η διοίκηση της Trastor ΑΕΕΑΠ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη συμφωνία, αναφορικά με την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας «Σόλων Κτηματική Α.Ε.», η οποία διαθέτει οικόπεδο 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου. Εκεί, πρόκειται να κατασκευαστεί κέντρο logistics, επιφάνειας 23.800 τ.μ. Η εταιρεία σχεδιάζει να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της τουλάχιστον 48.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών χώρων και στόχος είναι να διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο 150.000 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Logistics από Noval Property

Το πρώτο κτίριο logistics σχεδιάζει και η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο. Η εταιρεία αξιοποιεί ένα παλιό βιομηχανοστάσιο που βρίσκεται σε έκταση 25 στρεμμάτων στη Μάνδρα, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-θηβών. Εκεί, έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου logistics, επιφάνειας 10.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 8 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ υφίσταται ήδη συμφωνία για την πλήρη εκμίσθωση του κτιρίου σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η Trade Estates

Αντίστοιχα, η Trade Estates ολοκλήρωσε πρόσφατα την απόκτηση ενός συγκροτήματος αποθηκών επιφάνειας 16.555 τ.μ. στην Ελευσίνα. Πρόκειται για ακίνητο της Autohellas, που αποτελεί στρατηγική επένδυση της εταιρείας του ομίλου Φουρλή.

Briq Properties

Στρατηγικός επενδυτής στον τομέα των logistics είναι και η Briq Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία κατασκευάζει σήμερα ένα νέο κτίριο 19.000 τ.μ. σε ιδιόκτητη έκταση στον Ασπρόπυργο. Με την ολοκλήρωση και του εν λόγω ακινήτου, η εταιρεία θα έχει δημιουργήσει έναν κόμβο logistics επιφάνειας 44.500 τ.μ., επενδύοντας συνολικά 30 εκατ. ευρώ.

Χθες, η διεθνής επενδυτική εταιρεία Everty προχώρησε στην απόκτηση δύο κτιρίων logistics στον Ασπρόπυργο συνολικής επιφάνειας 33.000 τ.μ. που είναι μισθωμένα σε πολυεθνικούς ομίλους logistics. Αντίστοιχα, η Premia Properties ΑΕΕΑΠ προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση ενός υπό κατασκευήν κτιρίου logistics, επιφάνειας 11.300 τ.μ. στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για επένδυση 9 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω κτίριο έχει ήδη μισθωθεί πλήρως σε πολυεθνική εταιρεία του κλάδου των logistics και αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση τον επόμενο Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης: 

Everty: Απέκτησε δύο κέντρα logistics στον Ασπρόπυργο

Νέες επενδύσεις σε τρία ακίνητα από την Trade Estates

Νέο πράσινο κτίριο γραφείων από την Briq

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News