ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Forky: Ο επίλογος για τον πρωτοπόρο των dark kitchens και η επόμενη ημέρα

Forky: Ο επίλογος για τον πρωτοπόρο των dark kitchens και η επόμενη ημέρα

O επίλογος, σε μια εταιρεία η οποία στο ξεκίνημά της θεωρήθηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες ιδέες στον χώρο της εστίασης, γράφτηκε χθες. Ο λόγος για τη Forky, η οποία ανακοίνωσε με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, την αναστολή λειτουργίας της, 10 χρόνια από την ίδρυσή της. Πηγές πάντως του ομίλου Vivartia, στον οποίο ανήκει η Forky από το 2017, δεν απέκλεισαν, μιλώντας στο «MR» το ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντικά από τον όμιλο μια νέα υπηρεσία e-delivery βασισμένη στο μοντέλο της Forky και πιθανόν και με το ίδιο όνομα. Ο χρόνος, ωστόσο, υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού δεν μπορεί να προσδιορισθεί, ειδικά μάλιστα καθώς δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Η αναστολή λειτουργίας της Forky θεωρείται ότι έχει αμελητέα επίπτωση στα οικονομικά της Vivartia, δεδομένου ότι η εμβέλειά της ήταν πλέον πολύ μικρή και οι παραγγελίες εξυπηρετούνταν ουσιαστικά από τα καταστήματα Goody’s, 15 σε όλη την Αττική, με την παραγγελιοληψία να γίνεται μέσω της πλατφόρμας efood. 

Το παραπάνω αφήνει να εννοηθεί και η ίδια η Forky στη σχετική ανακοίνωσή της: «Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας και αμέτρητα γεύματα, το Forky αναστέλλει τη λειτουργία του. Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη και προτίμηση που μας δείξατε σε όλο το ταξίδι. Αυτή σας η εμπιστοσύνη ήταν το μυστικό συστατικό της επιτυχίας μας. Ήταν χαρά μας να μαγειρεύουμε και να σας σερβίρουμε νόστιμα, φρέσκα και υγιεινά γεύματα. Ωστόσο, ενώ μπορεί να αποχαιρετάμε το Forky, είμαστε παράλληλα ενθουσιασμένοι να μοιραστούμε μαζί σας ότι αυτό δεν είναι το τέλος της γαστρονομικής μας περιπέτειας. Κρατήστε την όρεξή σας, γιατί τα καλύτερα έρχονται. Η ομάδα του Forky». 

Η Forky ιδρύθηκε το 2014 από τους Πέτρο Πιτσιλή και Μιχάλη Γκόντα ως μιας υπηρεσία που παρείχε καθημερινά ισορροπημένη και νόστιμη μεσογειακή διατροφή, μέσω παράδοσης γευμάτων σε 15 λεπτά κατά μέσο όρο. Δεν διέθετε φυσικό κατάστημα, αποτελώντας ουσιαστικά τον πρωτοπόρο της λεγόμενης «dark kitchen» στην Ελλάδα, με τις παραγγελίες να γίνονται τόσο μέσω της ιστοσελίδας της όσο και μέσω της εφαρμογής που είχε αναπτύξει για κινητά. Το 2016 εντάχθηκε και στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavour, έχοντας συγκεντρώσει μέσα σε δύο χρόνια συνολική χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 800.000 ευρώ στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης). Ήταν η εποχή που η εταιρεία συνεργαζόταν με κορυφαίους chef με επικεφαλής τον Χριστόφορο Πέσκια και στα γλυκά τον Στέλιο Παρλιάρο. Τη διετία 2014-2016 είχε εξυπηρετήσει πάνω από 200.000 παραγγελίες και απασχολούσε 120 εργαζόμενους, ενώ υπήρχε σχεδιασμός για διεθνή επέκτασή της. 

Στα τέλη του 2017 πέρασε στον έλεγχο της Vivartia και παρέμεινε για αρκετούς μήνες ανενεργή μέχρι να επαναλειτουργήσει τον Απρίλιο του 2018 και τη Vivartia να ανακοινώνει τότε ότι το menu forky θα διανέμεται  μέσω του ευρύτατου δικτύου διανομής της Goody’s, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής,  και ότι σύντομα η υπηρεσία θα επεκτεινόταν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Το 2021 επιχειρήθηκε συνεργασία με το δίκτυο μίνι μάρκετ Kiosky’s που ανήκε στον όμιλο Μούχαλη και εξαγοράστηκε στη συνέχεια από την Delivery Hero (στην οποία ανήκει και η efood) με στόχο να διατίθενται από τα καταστήματα Kiosky’s έτοιμα γεύματα τα οποία θα παρασκεύαζε η Forky. Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει πριν αλλάξει ιδιοκτήτη η Kiosky’s και συνεχίστηκαν και μετά. Ωστόσο, ούτε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο προχώρησε τελικά. 

Διαβάστε επίσης: 

Κλείνει η InstaShop στην Ελλάδα – Έκτο λουκέτο στο quick commerce 

Skroutz: Ο απολογισμός του 2023 – Υψηλές επιδόσεις στον τομέα του delivery

Quick commerce: Άνθησε στην πανδημία, «μαράθηκε» στην κανονικότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News