Business & Finance Δευτέρα 11/12/2023, 14:23
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί οι απολυμένοι υπάλληλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη δουλειά;

Γιατί οι απολυμένοι υπάλληλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη δουλειά;

Ο Chris Pinner, ένας 42χρονος που εργάζεται σε μία εταιρεία λογισμικού στο Κλίβελαντ, γνωρίζει ότι η τελευταία του μέρα στη δουλειά είναι η 29η Δεκεμβρίου. Είχε ενημερωθεί για αυτό, ήδη από τον Απρίλιο.

Στην αρχή, η πολύμηνη ειδοποίηση έκανε τον Pinner να πιστέψει ότι η θέση του θα εξαλειφόταν. Σε κάθε περίπτωση, η προειδοποίηση του έδωσε περισσότερο χρόνο να αναζητήσει μια νέα θέση, γεγονός που εκτίμησε, όπως είπε στη Wall Street Journal. Καθώς η τελευταία του μέρα πλησιάζει, εκείνος εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. 

Στη θέση του Pinner, βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους εβδομάδες ή και μήνες, πριν τελικά φύγουν από τη δουλειά, αφού έχουν απολυθεί. 

Συνήθως, οι εταιρείες ειδοποιούν κάποιον για την απόλυσή του την ημέρα που θα πρέπει να φύγει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποχωρεί και με συνοδεία ασφαλείας.  Πρόκειται για έναν τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προσπαθούν να προστατευτούν από προβλήματα ασφάλειας ή από την απώλεια πελατών. 

Φοβούνται τα αντίποινα 

Τώρα όμως,  οι εργοδότες προσπαθούν να δείχνουν συμπόνοια κατά τις απολύσεις, όπως είπαν στη WSJ αρκετά στελέχη και σύμβουλοι ηγεσίας.  

Παράλληλα, η ζήτηση για υπαλλήλους έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα φέτος, καθώς οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι έκαναν περισσότερες προσλήψεις, από όσες χρειάζονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πιο κλειστή αγορά εργασίας σημαίνει ότι οι εργοδότες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους υποψήφιους, ενώ οι τελευταίοι, περνούν από περισσότερους γύρους συνεντεύξεων για κάποιες πολυπόθητες θέσεις εργασίας, καθυστερώντας τη διαδικασία πρόσληψης. 

Οι απολύσεις που θεωρείται ότι γίνονται χωρίς ενσυναίσθηση μπορεί να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με απολυμένους υπαλλήλους να βγαίνουν στο διαδίκτυο και να γνωστοποιούν εσωτερικές λεπτομέρειες, δήλωσε ο George Penn, αντιπρόεδρος στη συμβουλευτική εταιρεία Gartner. 

«Οι απολύσεις αποτελούν έναν εφιάλτη για τη φήμη ορισμένων οργανισμών», τόνισε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Θέλετε νέα δουλειά ή προαγωγή; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να καυχιέστε

Τρίτος γύρος απολύσεων στην Spotify – Κόβει 1.600 θέσεις

Έχετε συνέντευξη για δουλειά; Εάν δείτε αυτά τα σημάδια, τρέξτε μακριά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News