ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal Holdings: Κοιτάζει νέες εξαγορές με «προίκα» 50 εκατ. ευρώ – Οι κλάδοι

Ideal Holdings: Κοιτάζει νέες εξαγορές με «προίκα» 50 εκατ. ευρώ – Οι κλάδοι

Με «προίκα» 50 εκατομμυρίων και άνω οδεύει προς νέες εξαγορές μες στο 2024 η Ideal Holdings, με τον κλάδο της πληροφορικής να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, καθώς η εταιρεία, όπως δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής συνάντησης, «θέλει να αφήσει το αποτύπωμά της στον κλάδο αυτό». Από τα 50 εκατ. ευρώ, τα 21 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την άντληση κεφαλαίων μέσω του ομολόγου που εξέδωσε η εταιρεία με τη δημόσια προσφορά να ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα από το «ταμείο» της εταιρείας η οποία μέσα σε μόλις δύο χρόνια έχει γιγαντωθεί. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι η Ideal Holdings πριν την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος είχε κεφαλαιοποίηση μόλις 20 εκατ. ευρώ και πλέον η κεφαλαιοποίησή της φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ. 

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στο ομόλογο αναμένεται να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), δίνοντας μια ακόμη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ideal Holdings. Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, η διοίκηση της Ideal Holdings προβαίνει σε συνεχείς παρουσιάσεις σε τράπεζες και εν γένει σε θεσμικούς επενδυτές. «Θέλουμε να γίνουμε ακόμη μεγαλύτερη εταιρεία, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης και να προσελκύσουμε καινούργιους επενδυτές», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενους στους λόγους που η εταιρεία προβαίνει στην έκδοση του ομολόγου μέχρι του ποσού των 100 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι μόνο η μητρική εταιρεία έχει δάνεια και όχι οι θυγατρικές. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εξαγορές εταιρειών του κλάδου πληροφορικής ο κ. Λ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι η Ideal θα αναζητήσει εταιρείες με συμπληρωματικές δραστηριότητες ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενο που σήμερα δεν καλύπτεται από αυτές που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της. Σήμερα παρουσία της Ideal Holdings στον κλάδο της πληροφορικής υπάρχει στις υπηρεσίες εμπιστοσύνης και κυβερνοασφάλειας μέσω της επένδυσης στην Adacom, σε ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής και υπηρεσίες εμπιστοσύνης μέσω της επένδυσης στην BYTE, στην ανάπτυξη λογισμικού Customer Communication Management i-DOCS μέσω της επένδυσης στην IDEAL ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ και στη διανομή προϊόντων τεχνολογίας, λογισμικού πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας μέσω των επενδύσεων στην IDEAL ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ και την METROSOFT. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν αναζητά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατηγορίες του CRM (σύστημα διαχείρισης πελατών) και του ERP (σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού). Πρόσθεσε δε ότι δεν αποκλείει επενδύσεις και σε εταιρείες που ανήκουν σε άλλους κλάδους, αρκεί να ικανοποιούν τη στρατηγική της Ideal Holdings. Ο τζίρος του κλάδου της πληροφορικής αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ φέτος από 80 εκατ. ευρώ το 2022, με τα λειτουργικά κέρδη και τα κέρδη προ φόρων να υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κλάδους και δη το λιανεμπόριο, όπου η Ideal έχει παρουσία μέσω της «Αττικά Πολυκαταστήματα», ο ίδιος τόνισε ότι η περαιτέρω επέκταση θα προέλθει από την επένδυση στο Ελληνικό (κατάστημα 7.700 τ.μ. στο mall της Λ. Βουλιαγμένης και κατάστημα 5.000 τ.μ. στο εμπορικό κέντρων σημάτων πολυτελείας, το Marina Galleria που θα κατασκευασθεί στο παραλιακό μέτωπο του ακινήτου) και το κατάστημα-ναυαρχίδα της εταιρείας στο City Link. Ο τζίρος τους αναμένεται να φτάσει φέτος τα 210 εκατ. ευρώ από 190 εκατ. ευρώ με αύξηση της καθαρής κερδοφορίας. 

Αναφερόμενος, τέλος, στις μεταποιητικές εταιρείες της Ideal Holdings, την Astir και την Coleus, ο επικεφαλής της Ideal Holdings τόνισε ότι η ανάπτυξή τους μπορεί να προκύψει είτε από νέες εξαγορές σε άλλες χώρες είτε από συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή. 

Διαβάστε επίσης: 

Ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ για την Ideal Holdings

Ideal: Αύξηση εσόδων 111% – 83% στα καθαρά κέρδη

Ideal Holdings: Στα 8,1 ευρώ η δίκαιη τιμή της Παντελάκης – Αναβάθμιση κατά 52%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News