ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ για την Ideal Holdings

Ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ για την Ideal Holdings

Στην πρόωρη εξόφληση δανείων αλλά και στην εξαγορά νέων εταιρειών θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την Ideal Holdings από την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 100 εκατ. ευρώ. Η δημόσια προσφορά των ομολογιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. και θα τελειώσει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ. Το κοινό ομολογιακό δάνειο θα είναι διάρκειας πέντε ετών και διαιρείται σε έως 100.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστη. Η πλήρωση των προϋποθέσεων έκδοσης του ομολογιακού δανείου καθώς και του επιτοκίου αυτού θα ανακοινωθούν στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της Ideal Holdings ενόψει της έκδοσης του ομολόγου, τα κεφάλαια ύψους 95,8 εκατ. ευρώ (σ.σ. τα υπόλοιπα 4,2 εκατ. ευρώ είναι οι δαπάνες έκδοσης) που θα αντληθούν θα αξιοποιηθούν ως εξής: ποσό 29,92 εκατ. ευρώ για την πρόωρη εξόφληση οφειλής στη Eurobank, 29,92 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, επίσης για την πρόωρη εξόφληση οφειλής, και 14,96 ευρώ στην Alpha Bank για την πρόωρη εξόφληση οφειλής. Το εναπομείναν ποσό των 21 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση μελλοντικών εξαγορών εταιρειών από την Ideal Holdings ή από οποιαδήποτε θυγατρική της εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης. Μάλιστα, για τις νέες εξαγορές η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, ποσά και πέραν αυτών που θα αντληθούν από την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου, τόσο από τραπεζικό δανεισμό όσο και από ίδια κεφάλαια.

Λεπτομέρειες για τις επενδύσεις δεν παραθέτει η εταιρεία στο ενημερωτικό δελτίο, καθώς είτε δεν υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες ή τελούν υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και των αποτελεσμάτων σχετικών ελέγχων. Το βέβαιο είναι ότι η Ideal Holdings θα προχωρήσει σε νέες εξαγορές και επέκταση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της εντός και εκτός Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της Ideal Holdings περιλαμβάνονται σήμερα επτά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας, της πληροφορικής και του λιανεμπορίου. Στον κλάδο της βιομηχανίας η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσα από τις επενδύσεις της, ως εταιρεία συμμετοχών, στην Αστήρ και την Coleus, στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων φιαλών και στην εμπορία πωμάτων μεγαλύτερης διαμέτρου για γυάλινα βάζα τροφίμων. Η Αστήρ έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με το περίπου 94% των πωλήσεών της να προέρχεται από εξαγωγές προς πολυεθνικές βιομηχανίες μπίρας και αναψυκτικών σε όλο τον κόσμο. Η Coleus αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μεταλλικών πωμάτων – καπακιών στην υποσαχάρια Αφρική.

Στον κλάδο της πληροφορικής η εταιρεία δραστηριοποιείται στις εταιρείες Adacom, Byte, Ideal Ηλεκτρονική και Metrosoft, ενώ στο λιανεμπόριο μέσω της Αττικά Πολυκαταστήματα – εταιρεία την οποία εξαγόρασε πριν από λίγους μήνες.

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2023, ο κύκλος εργασιών της Ideal Holdings διαμορφώθηκε σε 273,9 εκατ. ευρώ έναντι 130 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση 111%. Συνολικά για τη χρήση του 2023 στόχος είναι ο κύκλος εργασιών της να προσεγγίσει τα 385 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News