Business & Finance Παρασκευή 24/11/2023, 08:20 ΔEΣΠΟIΝΑ ΚΟΝΤΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγνωστα τα ψηφιακά «εργαλεία» για το 41% των εργαζομένων

Αγνωστα τα ψηφιακά «εργαλεία» για το 41% των εργαζομένων

«Αποσυνδεδεμένες» από τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής παραμένει μεγάλη μερίδα των ελληνικών επιχειρήσεων, την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, στην αγορά εργασίας. Η ψηφιοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι «άγνωστη» λέξη για αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η ανταγωνιστικότητά τους να παραμένει χαμηλή και άρα η αναζήτηση εργαζομένων με ψηφιακές δεξιότητες να μην αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Σύμφωνα με ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις εργασιακές δεξιότητες, το 41,5% των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί καθόλου ψηφιακές συσκευές για να εκτελέσει τα καθήκοντά του, γεγονός που καταδεικνύει πως οι επιχειρήσεις κινούνται σε μια λογική… περασμένου αιώνα, ενώ οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν δείχνουν να μη συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να προσφέρουν αρκετές θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων. Ο λόγος; Σύμφωνα με την έρευνα, ελάχιστοι εργαζόμενοι αφιερώνουν χρόνο για να εκτελέσουν πολύπλοκους υπολογισμούς κατά την εργασία τους, με τη συντριπτική πλειοψηφία (69%) να δηλώνει πως δεν αφιερώνει καθόλου χρόνο για την εκτέλεση τέτοιων διαδικασιών.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 15-74 ετών –που είχαν απασχόληση κατά την περίοδο της έρευνας ή είχαν εργαστεί τους τελευταίους 24 μήνες–, ήτοι το 41,5%, απαντά πως δεν χρησιμοποιεί καθόλου ψηφιακές συσκευές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ενώ αντίθετα μόλις το 11,7% λέει πως χρησιμοποιεί ψηφιακές συσκευές όλο ή σχεδόν όλο τον χρόνο εργασίας του. Το 10,9% απαντά πως τις χρησιμοποιεί τον μισό ή λίγο περισσότερο από τον χρόνο εργασίας του, το 15,1% τις χρησιμοποιεί αρκετό από τον χρόνο εργασίας, ενώ λίγο τις χρησιμοποιούν δύο στους δέκα.

Υπάλληλοι γραφείου, τεχνικοί-τεχνολόγοι αλλά και ανώτερα στελέχη κάνουν συχνή χρήση των ψηφιακών συσκευών, ενώ «άγνωστη» λέξη παραμένουν τα ψηφιακά εργαλεία για χειριστές μηχανημάτων, ανειδίκευτους εργάτες, κτηνοτρόφους, γεωργούς και αλιείς. Την ίδια στιγμή, πολύ μικρός είναι ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν πως ασχολούνται τον περισσότερο χρόνο εργασίας τους με πιο… περίπλοκες διαδικασίες όπως είναι οι πολύπλοκοι υπολογισμοί (4,1%) καθώς και η ανάγνωση εγχειριδίων και τεχνικών εγγράφων (3,9%) που απαιτούν συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες για να γίνει το περιεχόμενό τους κατανοητό. Ειδικότερα, ανώτερα στελέχη, επαγγελματίες, τεχνικοί-τεχνολόγοι και υπάλληλοι γραφείου αφιερώνουν περισσότερο από τον μισό χρόνο της εργασίας τους στην εκτέλεση τέτοιων διαδικασιών, ενώ τα ποσοστά είναι μηδενικά σε κατηγορίες εργαζομένων όπως οι χειριστές μηχανημάτων και οι ανειδίκευτοι εργάτες.

Το 25,4% των ανδρών που εργάζονται ως ανώτερα στελέχη απαντά πως εκτελεί τέτοιες περίπλοκες εργασίες, με το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες να διαμορφώνεται στο 11,5%. Παράλληλα, το 28,3% των επαγγελματιών ασχολείται με τέτοιες εργασίες με το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες να ανέρχεται στο 16,4%. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή αυστηρών διαδικασιών κατά την εκτέλεση καθηκόντων, αυτή είναι περισσότερο διαδεδομένη σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 49 ετών. Αντιθέτως, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις έως 9 ατόμων, μόλις το 8% των εργαζομένων απαντά πως ακολουθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αυστηρά πρωτόκολλα κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα, τα άτομα με υψηλή εξειδίκευση σε χειρωνακτική ή μη εργασία ακολουθούν πολύ πιο συχνά αυστηρά πρωτόκολλα, γεγονός που είναι εντονότερο στον κλάδο των κατασκευών (17%).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News