ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mapei Hellas: Σχεδιάζει δεύτερη μονάδα παραγωγής

Mapei Hellas: Σχεδιάζει δεύτερη μονάδα παραγωγής

Περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω δεύτερου εργοστασίου, αυτή τη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και πιθανόν μέσω εξαγορών βρίσκεται στα πλάνα της Mapei Hellas, της θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα του ιταλικού ομίλου δομικών υλικών Mapei. Αλλωστε, πέρα από την πλούσια εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα σε ιδιωτικές και δημόσιες κατασκευές, η Mapei Hellas αποτελεί κέντρο εξαγωγών για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το 2001, όταν ιδρύθηκε η Mapei Hellas ήταν μια αμιγώς εμπορική εταιρεία. Τώρα η Ελλάδα έχει στρατηγική σημασία για τον όμιλο», τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα η κ. Βερόνικα Σκουίτζι, ιδιοκτήτρια του ομίλου Mapei και διευθύνουσα σύμβουλός του. Υπενθυμίζεται ότι η Mapei ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2010 με εργοστάσιο στην περιοχή της Ριτσώνας, ενώ τώρα εξετάζει τη δημιουργία εργοστασίου στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς όπως ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής της Mapei Hellas Σπύρος Παπαγιαννάκης, η περιοχή αυτή εμφανίζει ανάπτυξη τον τελευταίο καιρό. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το 2023 η εταιρεία εγκαινίασε logistics center, καθώς και νέα γραφεία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξαγορών στην Ελλάδα, η απάντηση της κ. Σκουίτζι ήταν «Γιατί όχι;», με τον κ. Παπαγιαννάκη να συμπληρώνει, «είμαστε εδώ». Η ιδιοκτήτρια του ιταλικού ομίλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι από το 1994 που η Mapei έκανε την πρώτη εξαγορά με την απόκτηση εργοστασίου παραγωγής πρώτων υλών, θέτοντας έτσι τις βάσεις για καθετοποιημένη παραγωγή, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 18 εξαγορές, ενισχύοντας τη θέση της.

Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελλάδα διαδραματίζουν οι εξαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 30% των πωλήσεων της Mapei Hellas. Το 52% των εξαγωγών γίνεται στην Κύπρο, το 23% στον Λίβανο, το 13% στη Λιβύη, το 5% στο Ισραήλ, το 4% στην Αλβανία και το 3% στη Μάλτα.

Στην Ελλάδα η ζήτηση σε δομικά υλικά έχει μεν επηρεαστεί αρνητικά από τις πληθωριστικές πιέσεις, με την επίπτωση, πάντως, στη Mapei Hellas να μην είναι μεγάλη, καθώς σημαντικό κομμάτι του τζίρου της προέρχεται από τη συμμετοχή της ως προμηθευτή στην κατασκευή μεγάλων έργων όπως το μετρό της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Χίλτον, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ.ά.

Ο κύκλος εργασιών της Mapei Hellas εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2023 στα 35 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ περίπου το 2022, με τον κ. Παπαγιαννάκη, πάντως, να επισημαίνει ότι μειώθηκε το περιθώριο κέρδους λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. Ο ίδιος τόνισε ότι η εταιρεία σιγά σιγά μειώνει τις τιμές των προϊόντων της, οι οποίες είχαν αυξηθεί λόγω της ανόδου του κόστους παραγωγής – ενεργειακό κόστος και κόστος πρώτων υλών– ακολουθώντας τη γενικότερη τάση της αγοράς.

Η εταιρεία από το 2016 μέχρι και φέτος έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 προγραμματίζει επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αφορούν κυρίως μηχανήματα παραγωγής νέων προϊόντων. Ο όμιλος Mapei διαθέτει 90 εργοστάσια σε 35 χώρες και ο τζίρος του το 2022 ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News