Business & Finance Σάββατο 26/08/2023, 13:06 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς επανήλθε στον πρώην ιδιοκτήτη της η μαρμαροβιομηχανία «Παυλίδης»

Πώς επανήλθε στον πρώην ιδιοκτήτη της η μαρμαροβιομηχανία «Παυλίδης»

Στον Χριστόφορο Παυλίδη περιήλθε το 100% της «Παυλίδης Μάρμαραγρανίτες», μετά τη χθεσινή εξαγορά από τον ίδιο της επενδυτικής εταιρείας Dolit Investments, που ανήκει στον όμιλο διαχείρισης κεφαλαίων ECM Partners. Το θεσμικό επενδυτικό fund ECM Partners απέκτησε, αρχές της χρονιάς, το 100% της μαρμαροβιομηχανίας, με έδρα τη Δράμα, όπως και την ενεργειακή εταιρεία Enerfarm. Με εκείνη τη συναλλαγή –πραγματοποιήθηκε μέσω της θυγατρικής Mermeren Combinat– ο έλεγχος της «Μάρμαρα Παυλίδης» περιήλθε από τους μέχρι τότε βασικούς μετόχους, Χριστόφορο, Χριστίνα και Κυριάκο, στην ECM Partners.

Την απόφαση της πώλησης της μαρμαροβιομηχανίας-εξαγωγικής υπερδύναμης είχε, κατά πληροφορίες, υπαγορεύσει η πρόθεση των τριών αδελφών και παιδιών του ιδρυτή της «Παυλίδης Μάρμαρα», Ευκλείδη Παυλίδη, να παύσουν να δραστηριοποιούνται στον κλάδο του μαρμάρου. Η πώληση της εταιρείας στο ECM Partners είχε συνοδευτεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με ερωτήματα για τη στρατηγική που θα υιοθετούσε το fund. Ο κλάδος του μαρμάρου είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, απαιτεί σημαντική τεχνογνωσία και έμπειρο management. Γι’ αυτό και το ECM τοποθέτησε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Νίκο Δημαρέλη, ένα από τα παλαιότερα στελέχη της «Μάρμαρα Παυλίδης». Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο εξάμηνο, οπότε η μαρμαροβιομηχανία βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο της ECM Partners, το σημείο ισορροπίας δεν είχε βρεθεί – ενδεικτική είναι η ανησυχία των εργαζομένων για την επόμενη ημέρα της Μάρμαρα Παυλίδης.

Σε αυτό το υπόβαθρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Χριστόφορος Παυλίδης, που κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, επιδίωκε να αποκτήσει το 100% της μαρμαροβιομηχανίας και ως ο μοναδικός μέτοχος θα ήταν σε θέση να διαμορφώσει αποτελεσματικότερα τη στρατηγική της εταιρείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτήθηκε ένας μήνας συζητήσεων μεταξύ του Χριστόφορου Παυλίδη και της ECM Partners, που νωρίς μετά το deal του Ιανουαρίου ξεκίνησε να αξιολογεί το ενδεχόμενο να αποεπενδύσει από ένα απαιτητικό περιουσιακό στοιχείο. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, σε τίμημα του οποίου το ύψος δεν είναι γνωστό, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι το ECM Partners πούλησε με υπεραξία.

Η απόκτηση της Dolit Investments επιτρέπει στον Χριστόφορο Παυλίδη να αποκτήσει τα σκήπτρα όχι μόνο σε επίπεδο διοίκησης, αλλά και μετοχικά, της δραμινής μαρμαροβιομηχανίας, η οποία ελέγχει σειρά εταιρειών. Σε αυτές ανήκει η Stone Works Holdings Ολλανδίας, ιδιοκτήτρια του 89,25% της Mermeren Kombinat, από την οποία εξορύσσεται το λευκό μάρμαρο Sivec, όπως και οι Stone Works Αλβανίας, από την οποία εξορύσσεται το μάρμαρο Perla, και οι Stone Works Βουλγαρίας και Dionyssomarble Bulgaria, από τις οποίες εξορύσσεται το μπεζ μάρμαρο Vratza. H« Παυλίδης Μάρμαρα-γρανίτες» δραστηριοποιείται και στον κλάδο της ενέργειας κατέχοντας το 100% της Εnerfarm, με εν λειτουργία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 80 MW και επιπλέον 120 ΜW σε έργα ΑΠΕ που τελούν υπό υλοποίηση.

Το 2022 η μαρμαροβιομηχανία εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξεως των 103,3 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 18 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος, που είναι μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 13% λόγω της διεθνούς κρίσης που επηρεάζει τη ζήτηση για μάρμαρο, προέρχεται κατά 85% από εξαγωγές σε περισσότερες από 40 χώρες, με κυριότερες την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, τον Αραβικό Κόλπο και την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News