Business & Finance Παρασκευή 25/08/2023, 09:22
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στον Χριστόφορο Παυλίδη η Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες

Επιστρέφει στον Χριστόφορο Παυλίδη η  Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες

Στην εξαγορά του 100% της Dolit Investments προχώρησε ο  Χριστόφορος Παυλίδης, με το deal να σηματοδοτεί την επιστροφή της Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες στον επιχειρηματία. 

Όπως αναφέρει  η σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Παυλίδη στον κλάδο του μαρμάρου έχει στην κατοχή του:

  • την Stone Works Holdings Ολλανδίας, ιδιοκτήτριας του 89,25% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren Kombinat, από την οποία εξορύσσεται το παγκοσμίως γνωστό λευκό μάρμαρο SIVEC, καθώς και τις κάτωθι εταιρείες:
  • Stone Works Αλβανίας, από την οποία εξορύσσεται το μπεζ μάρμαρο PERLA,
  • Stone Works Βουλγαρίας και DIOYSSOMARBLE Βουλγαρίας από τις οποίες εξορύσσεται το ιστορικό μπεζ μάρμαρο VRATZA.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο της ενέργειας κατέχοντας το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΝΕRFARM, με εν λειτουργία Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 80MW και επιπλέον 120 ΜW σε έργα ΑΠΕ, που τελούν υπό υλοποίηση, ενισχύοντας την παρουσία της στην εγχώρια αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συμβάλλοντας στην πράσινη ενέργεια και στο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η διεθνής παρουσία της ΠΑΥΛΙΔΗΣ αποτυπώνεται με 11 ενεργά λατομεία στο δυναμικό της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πέντε εκ των οποίων αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας. Τα λατομεία της εταιρείας βρίσκονται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά́ και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, ενώ παράγει περισσότερους από́ 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ετησίως και 600.000 τ.μ. επεξεργασμένου μαρμάρου ανά έτος, με δυνατότητα παραγωγής που αγγίζει το 1.000.000 τ.μ. Η έδρα και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Δράμα, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης λευκού μαρμάρου παγκοσμίως.

Για το 2022, συνεχίστηκε η κερδοφορία τόσο σε εταιρικό, όσο και σε ενοποιημένο ισολογισμό, με τις εξαγωγές του ομίλου να αγγίζουν το 85% του Κύκλου Εργασιών, ο οποίος εντοπίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, με κατεξοχήν αυτές της Κίνας, της Ν.Α. Ασίας, της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, του Αραβικού Κόλπου και της Ευρώπης. Ειδικότερα, ο Κύκλος Εργασιών του ομίλου για τη χρήση του 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 103.274.932 εκατ. και το EBITDA στα 18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αναμενόμενη μείωση του τζίρου σε σχέση με το 2021, της τάξεως του 13%, λόγω της κρίσης που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά.

«Παρακαταθήκη για το μέλλον αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα δύο λευκά διαμάντια της εταιρείας, Ariston και Sivec, τα οποία χάρη στη μοναδικότητά τους έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν επιλεγεί σε μνημειώδη έργα συγκαταλέγοντας τα υλικά της, στα πλέον περιζήτητα, σε συνδυασμό με την διευρυμένη γκάμα μαρμάρων που διαθέτει. Παράλληλα, συνεχίζεται η στρατηγική ανάπτυξης, με συνεχείς επενδύσεις στον χώρο του μαρμάρου, αλλά και σε παρεμφερείς κλάδους του πρωτογενή τομέα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση προς το ΧΑ   

Η Mermeren Kombinat AD, Prilep (‘’ Mermeren”) ενημερώθηκε ότι ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης εξαγόρασε το 100% των μετοχικών συμφερόντων της Dolit Investments, η οποία έχει στην κατοχή της την Παυλίδης Μονοπρόσωπη Α.Ε Μάρμαρα-Γρανίτες (πρώην Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα – Γρανίτες), η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Stoneworks Holding Coöperatief UA (“Stoneworks“), ιδιοκτήτριας του 89,25% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί μόνο υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή για την Προστασία του Ανταγωνισμού της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News