ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απ. Βακάκης (Jumbo): Υπάρχει κίνδυνος ύφεσης – Οι τιμές μειώνονται ήδη

Απ. Βακάκης (Jumbo): Υπάρχει κίνδυνος ύφεσης – Οι τιμές μειώνονται ήδη

Τον κίνδυνο ακόμη και εισόδου της οικονομίας στο φάσμα της ύφεσης λόγω ανισορροπίας τιμών – διαθέσιμου εισοδήματος «βλέπει» για το επόμενο διάστημα ο κ. Απόστολος Βακάκης, επισημαίνοντας χθες από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Jumbo ότι ήδη διανύουμε περίοδο αποπληθωρισμού. Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε ότι η Jumbo μειώνει τις τιμές σε 100-150 κωδικούς κάθε ημέρα, μειώσεις, ωστόσο, που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν επιστροφή τους στα προ πληθωριστικής κρίσης επίπεδα.

«Η έκρηξη των τιμών ήταν δυσανάλογη σε σχέση με τα εισοδήματα των ανθρώπων. Αυτό είναι μη διατηρήσιμο. Μόλις περάσουν οι ωραίες ημέρες του καλοκαιριού, θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε αυτό το κομμάτι για να έχουμε ανάπτυξη. Δεν θα την έχουμε απλώς περιγράφοντάς την. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν καλυτερέψουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Λόγω της μείωσης των τιμών στις οποίες προχωρεί η Jumbo, ο επικεφαλής του μεγάλου λιανεμπορικού ομίλου εκτίμησε ότι ο τζίρος θα αυξηθεί το 2023 κατά 15%, κυρίως λόγω αύξησης του μεριδίου αγοράς συνεπεία των ανταγωνιστικών τιμών της Jumbo, τα κέρδη κατά 10%, ενώ την ίδια ώρα το μεικτό περιθώριο κέρδους θα υποχωρήσει κατά δύο μονάδες. Ο κ. Βακάκης, πάντως, καθησύχασε τους μετόχους δηλώνοντας ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη μερισματική πολιτική του ομίλου, η οποία θα συνεχισθεί στα ίδια επίπεδα τόσο το 2023 όσο και το 2024, λόγω των προηγούμενων πολύ κερδοφόρων χρήσεων. Για τη χρήση του 2022 θα διανεμηθεί μέρισμα 0,3220 ευρώ/μετοχή (μεικτό), με τη διανομή του να ξεκινάει στις 29 Αυγούστου. Η παραπάνω απόφαση, η οποία εγκρίθηκε χθες από τη γενική συνέλευση των μετόχων, σημαίνει ότι μέχρι και τον Αύγουστο του 2023 η Jumbo θα έχει καταβάλει στους μετόχους 200 εκατ. ευρώ, κάτι που υποδηλώνει μερισματική απόδοση της τάξης του 5,6% περίπου.

Σε ό,τι αφορά τα νέα καταστήματα, ο κ. Βακάκης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να λειτουργήσουν ένα μισθωμένο υπερκατάστημα στο κέντρο του Πλόβντιβ στη Βουλγαρία και ένα ιδιόκτητο υπερκατάστημα στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Το νέο κατάστημα στην Κύπρο δεν αναμένεται να λειτουργήσει φέτος, καθώς τώρα εκδόθηκε και η τελευταία αναγκαία άδεια. Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, εξάλλου, ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος της Jumbo στη Ρουμανία. Αναφερόμενος στο κατάστημα της Jumbo στο Ισραήλ, το οποίο λειτουργεί μέσω franchising, υποστήριξε ότι η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξή του δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την επιτυχία.

Ερωτηθείς για το ποιος θα τον διαδεχθεί στην εταιρεία, όταν φθάσει η ώρα, ο κ. Βακάκης υποστήριξε κατ’ αρχάς ότι δεν θα την… κοπανήσει, και ο διάδοχος θα είναι ο ικανότερος, χωρίς να χρειαστεί να είναι από την οικογένεια.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News