Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 07:25
ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Πώς παρκάρουμε στο Ελ.Βενιζέλος: Τι αλλάζει με την ελεγχόμενη στάση στο τέρμιναλ

Πώς παρκάρουμε στο Ελ.Βενιζέλος: Τι αλλάζει με την ελεγχόμενη στάση στο τέρμιναλ

Με όσα ισχύουν στο εξωτερικό ως προς την αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών στους χώρους του τέρμιναλ, έχει εναρμονιστεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών από τις 7 Ιουνίου οπότε απέκτησε σύγχρονο σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και στάσης αυτοκινήτων στις αναχωρήσεις και αφίξεις. Για πολλά χρόνια, στον δρόμο μπροστά από τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, όπου επιτρέπεται μόνο η περιορισμένη διάρκειας στάση και όχι η στάθμευση αυτοκινήτων και δικύκλων, υπήρχε, ιδίως τις ώρες αιχμές, κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αυτό άλλαξε από τις 7 Ιουνίου οπότε οι είσοδοι και οι έξοδοι στο οδικό τμήμα των αφίξεων και αναχωρήσεων του «Ελ. Βενιζέλος» αναδιαμορφώθηκαν. Ελέγχονται δηλαδή με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενης μπάρας, με χρόνο διέλευσης, στάσης στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις και εξόδου τα 10 λεπτά.

Η υπέρβαση των 10 λεπτών δωρεάν παραμονής των οχημάτων επιφέρει χρέωση 5 ευρώ για τα επόμενα 10 λεπτά, ενώ μετά τα 20 λεπτά παραμονής στον χώρο θα υπάρχει πρόσθετη χρέωση 1 ευρώ ανά λεπτό.

Η δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης εισόδου και στάσης κρίθηκε απαραίτητη από τους επικεφαλής του Ελ. Βενιζέλος, ώστε να εκμηδενιστεί το φαινόμενο της άτυπης στάθμευσης των οχημάτων, παρότι προβλέπεται ρητά μόνο η ολιγόλεπτη στάση στο οδικό τμήμα μπροστά από το τέρμιναλ του αεροδρομίου.

Πώς παρκάρουμε στο Ελ.Βενιζέλος: Τι αλλάζει με την ελεγχόμενη στάση στο τέρμιναλ-1
Το μποτιλιάρισμα στο Ελ.Βενιζέλος πριν την τοποθέτηση συστήματος ελεγχόμενης εισόδου, στάσης και εξόδου.

Τι ισχύει με τα ταξί; Παραμένουν στην εσωτερική λωρίδα των αφίξεων, διαθέτοντας διπλάσιο αριθμό θέσεων σε σχέση με πριν. Έχει ακόμη, διαμορφωθεί νέος σύγχρονος χώρος αναμονής των ταξί στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου, ενώ η διευθέτηση της ροής των ταξί από το χώρο αναμονής στο κτίριο του τέρμιναλ πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

Επίσης, για τα προμισθωμένα οχήματα, εκτός από ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναμονής 100 θέσεων στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου, έχουν δημιουργηθεί νέοι χώροι παραλαβής δίπλα από το χώρο στάθμευσης μικρής διάρκειας P1 (100 θέσεις) και εντός του χώρου στάθμευσης μικρής διάρκειας P2 (50 θέσεις). Συνολικά δηλαδή, διατίθενται 250 θέσεις στάθμευσης για προμισθωμένα οχήματα έναντι 66 μέχρι σήμερα.

Ποιες είναι οι χρεώσεις για τα βαν; Για τις 100 θέσεις στο P1 η πρώτη ώρα παραμονής είναι δωρεάν, ενώ επιβάλλεται χρέωση 2 ευρώ για την επόμενη μισή ώρα και 5 ευρώ για το επόμενο ημίωρο (90’-120’). Μετά το πέρας του δίωρου, η χρέωση διαμορφώνεται σε πέντε ευρώ ανά ώρα.

Σχετικά με τις 50 θέσεις στο χώρο P2, είναι δωρεάν η παραμονή για 20 λεπτά, για 1 ώρα προβλέπεται χρέωση 5 ευρώ, ενώ έως τις 4 ώρες στάθμευσης το κόστος είναι 10 ευρώ.

Ελευθέριος Βενιζέλος

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Αντίστοιχα συστήματα ελεγχόμενης εισόδου, στάσης και εξόδου διαθέτουν τα περισσότερα αεροδρόμια του εξωτερικού. Ενδεικτικά, στο Χίθροου η χρέωση είναι 5 λίρες, ενώ στο Μόναχο το πεντάλεπτης και δεκάλεπτης διάρκειας…kiss & fly στις αναχωρήσεις και αφίξεις αντίστοιχα, είναι δωρεάν. Η στάθμευση μέχρι 15 λεπτά κοστίζει 2,5 ευρώ.

Αντίστοιχα συστήματα ελεγχόμενης εισόδου, στάσης και εξόδου εντοπίζονται στα αεροδρόμια των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης, της Βαρσοβίας και της Στουτγάρδης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News