ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μια ματιά στο μέλλον: Πώς θα είναι η «σχολή» πιλότων της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος 

Μια ματιά στο μέλλον: Πώς θα είναι η «σχολή» πιλότων της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Βρισκόμαστε λίγο έξω από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Σε ένα κλειστό υπόστεγο δεσπόζει ένα τεράστιο λευκό κατασκεύασμα το οποίο υποστηρίζεται από ρομποτικούς βραχίονες. Λίγη ώρα αργότερα δύο «εκπαιδευόμενοι πιλότοι», κυβερνήτης και συγκυβερνήτης, βρίσκονται στο εσωτερικό αυτού του κουτιού που είναι διαμορφωμένο όπως ακριβώς ένα πιλοτήριο και απογειώνουν το αεροπλάνο που ελέγχουν από το… εικονικό αεροδρόμιο της Σαντορίνης, επιτυχώς αν και με κάποιες ανορθόδοξες στροφές. Η νυχτερινή προσγείωση είναι λίγο πιο επεισοδιακή, ευτυχώς το αεροπλάνο «βρίσκει» τον διάδρομο αλλά η επαφή με το έδαφος θα είχε ταρακουνήσει πάρα πολύ τους επιβάτες, ενδεχομένως να είχαμε και ορισμένες ζημιές. 

Η παραπάνω προσομοίωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην ισπανική πρωτεύουσα η εταιρεία CAE, η οποία σε κοινοπραξία με την Aegean θα δημιουργήσουν το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης συνολικού ύψους 140 εκατ. που έχει ανακοινώσει η ελληνική αεροπορική εταιρεία στην τεχνική βάση της στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 

Μια ματιά στο μέλλον: Πώς θα είναι η «σχολή» πιλότων της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος -1

Προσομοίωση πτήσης σε εξέλιξη

Η κοινοπραξία της Aegean με την CAE, εταιρεία με ιστορία 75 ετών στον κλάδο της εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων, ανακοινώθηκε επίσημα τον περασμένο Μάρτιο και οι προετοιμασίες προχωρούν ώστε το κέντρο εκπαίδευσης να μπει σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2023. Ειδικότερα, όπως σημείωσαν τα στελέχη της Aegean κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής στη Μαδρίτη ο πρώτος προσομοιωτής θα φτάσει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και με δεδομένο ότι απαιτούνται δύο με τρεις μήνες για να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία, η επίσημη έναρξη των πρώτων προσομοιωτών αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου. 

Μια ματιά στο μέλλον: Πώς θα είναι η «σχολή» πιλότων της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος -2
Επίδειξη εκκένωσης αεροσκάφους

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600 ενώ στο σύνολό του το εκπαιδευτικό κέντρο, επιφάνειας περίπου 2.800 τμ θα έχει χωρητικότητα έως και επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης. Έκτος όμως από την εκπαίδευση πιλότων στο κέντρο θα πραγματοποιούνται και εκπαιδεύσεις των πληρωμάτων καμπίνας. Θα υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για την εκπαίδευση στη διαχείριση ατυχημάτων, πυρκαγιών, εκκενώσεων σε περιπτώσεις απότομη προσγείωσης κλπ. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Η σημασία του Κέντρου Εκπαίδευσης 

Όπως δήλωσε από τη Μαδρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, μέσα από αυτή την επένδυση η εταιρεία ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της. Έκανε λόγο για ένα όραμα ετών, καθώς ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού κέντρου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκίνησε προ πανδημίας.  Ο κ. Παναγιώτης Σίσκος, Διευθυντής εκπαίδευσης της Aegean, ανέφερε ότι «το νέο κέντρο προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην εταιρεία».

Μια ματιά στο μέλλον: Πώς θα είναι η «σχολή» πιλότων της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος -3
O διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης

Σύμφωνα με τα στελέχη της Aegean, με το νέο κέντρο η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος. Μάλιστα, εκτός από την βελτίωση της εκπαίδευσης των πιλότων και του πληρώματος καμπίνας, η εκπαιδευτική δυναμικότητα του κέντρου επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης θα μπορεί να προσφέρει η Aegean σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την Aegean.

H επένδυση των 140 εκατ. και το «πράσινο» Hangar

Στο αμιγώς οικονομικό κομμάτι της επένδυσης για το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, αυτή εκτιμάται στα 36 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 140 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Aegean τον Δεκέμβριο του 2022, για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. 

Στο Ηangar με συνολική έκταση 85.000 τμ, η Aegean σχεδιάζει να δημιουργήσει το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα. Εκτός από το κέντρο εκπαίδευσης θα αναπτυχθεί και η λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως και 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων. 

Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη. Στην ωρίμανσή της, η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών. 

Ταυτόχρονα, η επένδυση προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, μέσω της τοποθέτησης στο κέλυφος των κτηρίων 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ, ισχύος 3 MW, με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τους και να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar στην Ευρώπη. 

Η σημερινή κατάσταση και τα επόμενα βήματα 

Σήμερα, οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης, έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE. 

Όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής οικονομικού σχεδιασμού της Aegean, έχει ιδρυθεί η ελληνική εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση και ήδη βρίσκονται σε επαφές με κατασκευαστικές εταιρείες. «Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί ο General Contractor. Η επένδυση είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

AEGEAN και CAE δημιουργούν Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων

Aegean: Δημιουργεί νέο hangar στο Ελ. Βενιζέλος – Επένδυση 140 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News