Business & Finance Παρασκευή 8/01/2021, 21:10
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναπτυξιακή Τράπεζα: «Ένεση» ρευστότητας 8,6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις 

Αναπτυξιακή Τράπεζα: «Ένεση» ρευστότητας 8,6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις 

Σημαντική στήριξη έχει προσφερθεί στις επιχειρήσεις με συνολική ρευστότητα 8,6 δισ. ευρώ με τη μορφή κεφαλαίων κίνησης που έχουν εκταμιευθεί στην αγορά, μέσω κεφαλαίων ύψους 2,8 δισ. ευρώ που έχουν μοχλεύσει οι τράπεζες από τους πόρους των χρηματοδοτικών προγραμμάτων – ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID-19. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στην άμβλυνση της ζημίας που προκάλεσε η πανδημία, καθώς μέχρι σήμερα έχουν διοχετευθεί:

• 2 δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ η αναμενόμενη εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ θα αυξήσει τους τελικούς δικαιούχους πάνω από τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• 4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες (μέσος όρος δανείου 4,2 εκατ. ευρώ) και σε 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέσος όρος δανείου 255.000 ευρώ) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωρεί σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης επισημαίνει «τον κομβικό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στην παροχή σημαντικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία». Οπως σημειώνει σε δήλωσή του, το 2021 θα αποτελέσει έτος-σταθμό για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», αλλά και να διευρύνει τις συνεργασίες της με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB-ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Παρευξείνια Τράπεζα κ.ά. Επίσης, χάρη στη μοναδική, για τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου, δυνατότητα επεξεργασίας και αξιοποίησης στοιχείων και δεδομένων (business intelligence) που απέκτησε το τελευταίο οκτάμηνο, μέσα στην καινούργια χρονιά θα προχωρήσει στη δημιουργία περισσότερων «έξυπνων» και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, με καταλυτικό ρόλο στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάντα χρησιμοποιώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. 

Από την πλευρά της ΕΑΤ, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Αθηνά Χατζηπέτρου σημειώνει ότι «το 2021 θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και στην ΕΑΤ θέλουμε –αξιοποιώντας τη μοναδική τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει και τη δυνατότητα επεξεργασίας και αξιοποίησης σημαντικών στοιχείων και δεδομένων– να δημιουργήσουμε επικεντρωμένα και αποτελεσματικά κυβερνητικά προγράμματα παρέμβασης σε συγκεκριμένους τομείς της πραγματικής οικονομίας, με παράλληλη υιοθέτηση σύγχρονων δεικτών αποτελεσματικότητας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΑΤ όχι μόνο θα μοχλεύσει, αποτελεσματικά, κεφάλαια του δημόσιου τομέα, αλλά θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα από στοχευμένα προγράμματα για τον μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων στη μετά COVID εποχή».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News