Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 22:49
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε επίπεδα ρεκόρ η ρευστότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων

Σε επίπεδα ρεκόρ η ρευστότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων

Περισσότερο ρευστό από κάθε άλλη φορά διαθέτουν σήμερα οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν πώς θα το χρησιμοποιήσουν. 

Το διαθέσιμο ρευστό των αμερικανικών επιχειρήσεων, εκτός του χρηματοοικονομικοή κλάδου, αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 2,1 τρισ.δολαρίων στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της Moody’s. Πρόκειται για αύξηση 30% από τα περυσινά επίπεδα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 2 τρισ.δολαρίων του 2017. Στις εταιρείες με τη μεγαλύτερη ποσότητα ρευστού συμπεριλαμβάνονται οι AT&T, Delta AirLines, DAL, με την καθεμία να διακρατεί περισσότερα από 15 δισ.δολάρια στα τέλη Ιουνίου. 

Yπάρχουν όμως και άλλα μεγέθη που δείχνουν ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ συνέχισαν να συσσωρεύουν ρευστό έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου. Η ρευστότητα των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των κλάδων χρηματοοικονομικών, μεταφορών και κοινής ωφελείας, αναμένεται να φθάσει τα 1,9 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία της S&P Dow Jones Indices. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ρευστού που έχει συσσωρευθεί στις παραπάνω εταιρείες από το 1980, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία. 

Σύμφωνα με τη BNP Paribas, η αναλογία υφιστάμενου ενεργητικού/παθητικού, την οποία η BNP χρησιμοποιεί για να υπολογίζει την ρευστότητα, έχει αυξηθεί εφέτος στο 86% στην Ευρώπη και στο 97% στις ΗΠΑ. Η μοναδική φορά από το 2000 που η αναλογία αυτή είχε φθάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα ήταν στα τέλη του 2009/αρχές 2020 στις ΗΠΑ και στα μέσα του 2004 στην Ευρώπη. 

Αντίστοιχη αύξηση παρουσίασε και η ρευστότητα των εισηγμένων στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων, με την αναλογία ενεργητικού/παθητικού να αναμένεται στο 172% στα τέλη του 2020 από το 159% στα τέλη του 2019. Στις επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500, η αναλογία θα διαμορφωθεί αντίστοιχα στο 192% από 170%. 

H ρευστότητα αυξήθηκε εφέτος και με τις ομολογιακές εκδόσεις ρεκόρ στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Με βάση στοιχεία έως τις 30 Νοεμβρίου, οι αμερικανικές εταιρείες άντλησαν περισσότερα από 2 τρισ.δολάρια από εκδόσεις ομολόγων υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης και υψηλού ρίσκου, τα περισσότερα από το 2006, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Markets Intelligence. 

Αναλυτές της Wall Street προβλέπουν τώρα ότι πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν βαθιά «το χέρι στην τσέπη» το επόμενο χρόνο, παρότι κάποιες θα προτιμήσουν να διακρατήσουν το ρευστό τους εν όψει των επόμενων μηνών που αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ηδη, αρκετές εταιρείες προβαίνουν σε ενέργειες για τη μείωση του χρέους τους, ενώ άλλες ετοιμάζονται να δαπανήσουν σε κεφαλαιακά προγράμματα ή να προσλάβουν νέο προσωπικό, έχοντας ως διασφάλιση το γεγονός ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για το άμεσο μέλλον.

Επίσης, οι επενδυτές περιμένουν αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, μία τάση που έχει ήδη αρχίσει. Ωστόσο και πάλι, η δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις παραμένει σε ιστορικά χαμηλά για δεδομένα τέταρτου τριμήνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλές εταιρείες διστάζουν ακόμη να κάνουν μεγάλα ανοίγματα. Μέχρι στιγμής στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ συμφωνίες εξαγορών αξίας 313 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, το χαμηλότερο ποσό για τέτοια περίοδο του έτους από το 2013.  

Πηγή: WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News