ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SKAG: Το μπλε τετράδιο από τους Αμπελόκηπους έφτασε ως την Ιαπωνία – Τα επόμενα βήματα

SKAG: Το μπλε τετράδιο από τους Αμπελόκηπους έφτασε ως την Ιαπωνία – Τα επόμενα βήματα

Το 1980, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην Ελλάδα είχαν γεννηθεί 148.134 παιδιά. Το 2021, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, γεννήθηκαν 85.346 παιδιά. Από το 2013 κι έπειτα οι γεννήσεις είναι σταθερά κάτω από τις 100.000 ετησίως. Τα στοιχεία αυτά και μόνο αρκούν για να εξηγήσουν για ποιους λόγους η SKAG, η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει το πλέον γνωστό μπλε τετράδιο, το τετράδιο «Διεθνές», παράγει πλέον περί τα 8 εκατομμύρια τετράδια ετησίως, ενώ τη δεκαετία του ’80 η παραγωγή της ήταν τετραπλάσια κι έφτανε τα 32 εκατομμύρια ετησίως.

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, πάντως, δεν ανέκοψε την ανάπτυξη της SKAG, της εταιρείας που ίδρυσε πριν από 67 χρόνια στους Αμπελόκηπους ο Θεόδωρος Σκαγιάς, με τα τετράδια της οποίας μεγάλωσαν γενιές και γενιές και εξακολουθούν να τα προτιμούν οι ελληνικές οικογένειες, αλλά και οι οικογένειες στην…. Ιαπωνία. Τόσο ο Θεόδωρος Σκαγιάς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2021, όσο και η δεύτερη και τρίτη γενιά της οικογένειας που βρίσκονται στο τιμόνι της εταιρείας, επενδύουν συνεχώς σε νέες κατηγορίες προϊόντων που τους επιτρέπουν να αντισταθμίζουν τις απώλειες από τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν τα κλασέρ και τα άλλα είδη αρχειοθέτησης, στην πανδημία τα δημιουργικά παιχνίδια και τώρα οι εκτυπώσεις και οι συσκευασίες.

Η Θ. Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ, η SKAG, ξεκίνησε ως οικοτεχνία από τον Θεόδωρο Σκαγιά, στην οδό Σεβαστοπούλου 18, στους Αμπελόκηπους, «κάτω από το σπίτι της γιαγιάς», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου η κυρία Πόπη Σκαγιά, κόρη του ιδρυτή της εταιρείας και σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος αυτής. Η οικογένεια Σκαγιά άλλωστε έμενε στον ίδιο δρόμο. Το 1973 η οικοτεχνία μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και κατασκευάζεται το πρώτο εργοστάσιο της SKAG στο Κρυονέρι, το οποίο ολοκληρώνεται μετά από πέντε χρόνια. Το 1990 η SKAG ξεκινά την παραγωγή κλασέρ γραφείου, συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και οι εξαγωγές της φτάνουν μέσα σε τρία χρόνια να αποτελούν το 25% του συνολικού της τζίρου. Το 1995 κατασκευάζεται και δεύτερο εργοστάσιο δίπλα στο πρώτο, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες στην εταιρεία.

Η εξωστρέφεια της SKAG την εποχή εκείνη είναι αυτή που συμβάλλει καθοριστικά στο να αναλάβει η ελληνική εταιρεία την παραγωγή για ξένες χώρες των τετραδίων με εικόνες από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Τα Φιλαράκια». Μάλιστα η SKAG ανέλαβε την παραγωγή την περίοδο 1997-1999, όταν ακόμη η σειρά δεν είχε γίνει γνωστή στο ελληνικό κοινό, αφού ξεκίνησε να προβάλλεται στην Ελλάδα το 2000. Η εταιρεία, ας σημειωθεί ότι και σήμερα, εκτός από τα δικά της επώνυμα προϊόντα, παράγει και προϊόντα για τρίτους με τη σχετική δραστηριότητα να αντιστοιχεί στο 5% περίπου του τζίρου της.

Το 2008, λίγο πριν η οικονομική κρίση χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, η SKAG πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη συνέχεια στις αλλαγές που απαιτούνται στη συνέχεια στο μείγμα της παραγωγής. Με άλλα λόγια με τα ψηφιακά μηχανήματα που απέκτησε, η SKAG μπορούσε να στρέφεται στην παραγωγή άλλων προϊόντων που είχαν ζήτηση και να μειώνει την παραγωγή για παράδειγμα των τετραδίων. Το 2019 εξοπλίστηκε επίσης με μηχανήματα για εκτυπώσεις και συνεργάζεται ήδη από τότε με εταιρείες γραφικών τεχνών, ενώ μες στο 2023 προγραμματίζεται επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ για την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων που θα επιτρέψουν τη δραστηριοποίηση της SKAG και στην κατηγορία των συσκευασιών.

Την ίδια ώρα η εταιρεία φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές της που σήμερα αποτελούν το 10% του τζίρου της. Κυριότερη αγορά της SKAG εκτός Ελλάδος είναι η Κύπρος, ενώ παρουσία έχει στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, την Αγγλία, τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο, αλλά και την Ιαπωνία, στην οποία εξάγει το περίφημο μπλε τετράδιο, αλλά και φακέλους δικογραφίας.

Σήμερα στη βασική κατηγορία, αυτή των τετραδίων, η SKAG συνεχίζει να κατέχει ηγετική θέση με μερίδιο αγοράς περίπου κοντά στο 45%, δέχεται όμως ισχυρό ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα προϊόντα κυρίως από την Τουρκία. Όπως σημείωσε η κυρία Σκαγιά, τα τετράδια από την Τουρκία εισάγονται προς 0,17 ευρώ, ενώ ένα τετράδιο SKAG κοστίζει 0,75 ευρώ. Την ίδια ώρα, ενώ τα τετράδια από την Τουρκία εισάγονται στην Ελλάδα αδασμολόγητα, τα τετράδια που εξάγονται από την Ελλάδα στη γείτονα επιβαρύνονται με δασμό 80%.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της SKAG διαμορφώθηκε σε 9,07 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 η εταιρεία προβλέπει αύξηση κατά 10%, καθώς και βελτίωση των λειτουργικών της κερδών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News