ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΜΠΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Δίκτυο 5G αποκτά το logistics center Θριασίου – Μνημόνιο με το Ταμείο Φαιστός

Δίκτυο 5G αποκτά το logistics center Θριασίου – Μνημόνιο με το Ταμείο Φαιστός

Με την εγκατάσταση δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην εφοδιαστική αλυσίδα σχετίζεται το νέο project, που έχει καταρχήν διερευνητικό χαρακτήρα, του Ταμείου Φαιστός με αντικείμενο την υποστήριξη εταιρειών που αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες στηρίζονται στην τεχνολογία 5G. Χθες, το Φαιστός υπέγραψε με την εταιρεία Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ) μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την ανάπτυξη και λειτουργία ιδιωτικού δικτύου και την παροχή υπηρεσιών ICT στον κλάδο των logistics στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

Η ΘΕΚ, ως κοινοπραξία της Goldair και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, πρόκειται να αναπτύξει το logistics center του Θριασίου που θα είναι και το πρώτο ολοκληρωμένο υπερσύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyreview.gr, πρόκειται για συνολική επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ που θα καταστήσει το Θριάσιο hub 5G προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή.

Το εμπορευματικό κέντρο θα έχει έκταση 300 χιλ. τετραγωνικών μέτρων και η αυτοματοποίηση των λειτουργιών του θα επιτρέψει την ταχύτερη διακίνηση και διανομή προϊόντων. Σκοπός της συνεργασίας ανάμεσα στη ΘΕΚ και τις Συμμετοχές 5G είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες του 5G σε μία εγκατάσταση, όπως ένα εμπορευματικό κέντρο, η ύπαρξη εμπορικού ενδιαφέροντος και ο βαθμός της επενδυτικής ελκυστικότητας ενός ψηφιακού project τέτοιας κλίμακας.

Η συμφωνία προβλέπει εκτός από τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση ενός ψηφιακού ιδιωτικού δικτύου, την δημιουργία ενός οικοσυστήματος προμηθευτών και λύσεων για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στον τομέα των Logistics.

Το logistics center Θριασίου εκτιμάται ότι θα καταστήσει την Ελλάδα κέντρο συνδυασμένων μεταφορών και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 3.000 νέες θέσεις εργασίας. Η διέλευση σιδηροδρομικής γραμμής από το εμπορευματικό κέντρο αποτελεί ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματά του, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Το αμέσως επόμενο μεγάλο ορόσημο για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο είναι η δρομολογούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery and Resilience Fund – RRF) της οποίας το ύψος, συνδυαστικά με τραπεζικό δανεισμό, εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής επένδυσης και σε ποσό άνω των 150 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια που έχει, ήδη, εισφέρει η κοινοπραξία τοποθετούνται σε 36 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών. Η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης εξισορροπεί, σε μεγάλο βαθμό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, την αύξηση του κόστους του χρήματος λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι το γεγονός ότι πέρυσι υπολογίζεται ότι εξασφάλισαν χρηματοδότηση περισσότερα από 290 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που συνδέονται με επενδύσεις της τάξεως των 10,5 δισ. ευρώ, με το μέσο επιτόκιο να είναι 1,20%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS