ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Adaptit: Η έκρηξη εσόδων και κερδών και τα νέα έργα

Adaptit: Η έκρηξη εσόδων και κερδών και τα νέα έργα

Ενισχυμένα μεγέθη αναμένει να εμφανίσει η διοίκηση της εταιρείας τεχνολογίας Adaptit κατά την επόμενη χρήση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες σε δημοσιογραφική συνάντηση, ο Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που δραστηριοποιείται, κατά βάση, στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, κατά τη χρήση του 2023, αναμένεται κύκλος εργασιών άνω των 40 εκατ. ευρώ από τα οποία 11 εκατ. ευρώ προέρχονται από έργα του εξωτερικού. Επίσης, τοποθετεί τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Editda) σε 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να υλοποιήσει επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ και να δαπανήσει σε έρευνα και ανάπτυξη 750 χιλ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά είναι σημαντικά αυξημένα, σε σχέση με τη φετινή χρονιά, εάν ληφθεί υπόψη ότι ο τζίρος και τα Ebitda του 2022 τοποθετούνται σε 30 εκατ. ευρώ και 3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Που βασίζει τις εκτιμήσεις της η εταιρεία; Στο γεγονός ότι διαθέτει, ήδη, ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ύψους 18 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι θα συμμετέχει σε διαγωνισμούς για έργα αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ. 

Η Adaptit, με έδρα τον Αγ.Στέφανο Αττικής, απέκτησε, φέτος, πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών data centers CloudRock και σχεδιάζει να επεκτείνει το υφιστάμενο κέντρο δεδομένων της με στόχο αυτό να καταλαμβάνει επιφάνεια άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Αξιολογεί και το ενδεχόμενο εξαγοράς ξένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εφαρμογών Διαδικτύου των Πραγμάτων (IOT).

Η εταιρεία της οποίας τα έργα Δημοσίου αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών εσόδων, προγραμματίζει να προσλάβει 60 εργαζόμενους την επόμενη χρονιά, που θα καλύψουν τεχνικές ειδικότητες στη θυγατρική της Telcoserv και θέσεις προγραμματιστών. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της τοποθετείται σε 200. Η Telcoserv αναπτύσσει για λογαριασμό μεγάλων εταιρικών πελατών της μητρικής της Adaptit δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), τομέας που αναμένεται να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της ύψους 2 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η Telcoserv έχει κατασκευάσει 180 χιλιόμετρα οπτικών ινών και διαθέτει προς ανάθεση τουλάχιστον 650 χιλιόμετρα μέχρι το τέλος του 2025. Έχει ακόμη κατασκευάσει υποδομές και δίκτυο οπτικών ινών σε περισσότερα από 2.200 κτήρια, ενώ ξεπερνούν τους 3.400 οι πελάτες που έχει συνδέσει.

Κατά τον κ. Τζαφέρη, η εταιρεία έχει δημιουργήσει διακριτό στίγμα στα έργα κυβερνοασφάλειας, αλλά και στη δημιουργία λύσεων επαυξημένης πραγματικότητάς για τη βιομηχανία και τα logistics. Ενδεικτικά, η εταιρεία έχει υλοποιήσει λύσεις κυβερνοασφάλειας της Nozomi Networks για έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας κι έχει δημιουργήσει ολοκληρωμένο σύστημα ανίχνευσης και αποτροπής για όλους τους εμπορικούς τύπους Drone και UAV για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Σύστημα Anti-Drone θα καλύπτει συνολικά 5 κρίσιμες υποδομές. Αλλά και για λογαριασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει αναπτύξει και θέσει σε λειτουργία ολοκληρωμένο σύστημα για τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η δυσκολία εύρεσης προσωπικού-σε σχέση με πέρυσι προσφέρει κατά 15% υψηλότερες απολαβές – και η αύξηση του κόστους των υλικών είναι ορισμένες από τις (διαχειρίσιμες) προκλησεις που αντιμετωπίζει η Adaptit.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News