ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απειλείται η εξυγίανση της Folli Follie

Απειλείται η εξυγίανση της Folli Follie

Τρεις µήνες έχουν περάσει από την ανακοίνωση της Folli Follie (16 Δεκεμβρίου 2022) ότι η αναβολή για τις 19 Ιουνίου της δίκης κατά πρώην στελεχών της εταιρείας και άλλων προσώπων που βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά κακουργημάτων, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία υλοποίησης του πλάνου εξυγίανσης της εταιρείας αξεσουάρ μόδας. Η Folli Follie από τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε (βάσει απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών) τοποθετήθηκε νέα διοίκηση υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Σάμιο, έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, πλην εύθραυστης. Εχει εγκαινιάσει νέα καταστήματα και επιδιώκει να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, ενισχύοντας τις πωλήσεις. Ωστόσο, δεν έχει διαφύγει του κινδύνου της χρεοκοπίας επειδή, μεταξύ άλλων, ακίνητα 28 εκατ. ευρώ και τραπεζικοί λογαριασμοί της 3 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί κατά την ποινική προδικασία βάσει του Ν. 4557/2018 (περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες). Η άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων είναι απαραίτητη και για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε δύο νέες εταιρείες (OpsCo, AssetsCo) με έδρα το Λουξεμβούργο, ώστε η Folli Follie να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών, όπως προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης.

Η αναβολή για τις 19 Ιουνίου της δίκης του ιδρυτή της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσου, του γιου και της συζύγου του, καθώς και 10 συγκατηγορουμένων τους συνεπάγεται την περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης (σε πρώτο βαθμό) κατά τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η Folli Follie. Η καθυστέρηση όμως, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κι αυτό επειδή ύστερα και από την εκτιμώμενη μετάθεση των εκλογών για τον Μάιο, που θα οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων (συνήθως έως τρεις μέρες πριν και μετά τις εκλογές), η εκδίκαση της υπόθεσης ενδέχεται να μη λάβει χώρα ούτε στις 23 Ιουνίου, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει και επαναληπτικός γύρος εκλογών. Ως αποτέλεσμα, μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο η εκδίκαση της υπόθεσης να μετατεθεί για το φθινόπωρο.

Η εταιρεία εξετάζει εναλλακτικές οδούς, που παραμένουν χρονοβόρες, για την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης, όπως η υποβολή αιτήματος αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αναβολής του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήρθε σε συνέχεια της αποχής των δικηγόρων από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων, λόγω της τροποποίησης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (για τις δίκες με αντικείμενο εγκληματική οργάνωση), που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματική. Κατά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις της εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης. Στον αντίποδα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει υποστηρίξει ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων. Σε κάθε όμως περίπτωση, ούτε η δίκη για τη μεγαλύτερη εταιρική απάτη των τελευταίων δεκαετιών –που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου 2022– προχωράει, ενώ οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποφυλακίστηκαν πριν από έναν χρόνο, ούτε η εξυγίανση της Folli Follie υλοποιείται απρόσκοπτα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Οι παρατάσεις στη δική της Folli Follie πλήττουν την εικόνα της αγοράς

Folli Follie: «Καμπανάκι» για το σχέδιο εξυγίανσης – Τα σχέδια για νεα brands και τα ακίνητα

Folli Follie: Κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το πλάνο εξυγίανσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News