Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 09:39
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Οι υπεραξίες από τη Ρουμανία και το άλμα στην κερδοφορία 

ΔΕΗ: Οι υπεραξίες από τη Ρουμανία και το άλμα στην κερδοφορία 

Στις συνέργειες που δημιουργεί η εξαγορά της Enel Ρουμανίας στάθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ. 

Η διοίκηση της ΔΕΗ επεσήμανε στους  αναλυτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση ότι «η εξαγορά επιτρέπει στη ΔΕΗ να αναπτύξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και να επωφεληθεί από την φυσική εγγύτητα των δύο αγορών». Το ηλεκτρικό σύστημα της Ρουμανίας είναι διασυνδεδεμένο με εκείνο της Βουλγαρίας η οποία συνδέεται επίσης τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Β. Μακεδονία.

Εκτός όμως από το Δίκτυο η ΔΕΗ αποκτά μέσω του deal ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που τη φέρνει πιο κοντά στο στόχο που έχει θέσει για εγκαταστημένη ισχύ 5 GW μέχρι το 2026. Η Enel Green Power στη Ρουμανία εκμεταλλεύεται 534MW σε ΑΠΕ, ενώ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης βρίσκονται ακόμη 5,4 GW.

Πόσο μεγαλώνει η ΔΕΗ

Με την προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, η ΔΕΗ επιτυγχάνει:

  • αύξηση κατά 40 % της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης στον τομέα της διανομής, όπου η ΔΕΗ δραστηριοποιείται μέσω του ΔΕΔΔΗΕ.
  • αύξηση των πελατών κατά 56 %, από 5,7 εκατ. σε 8,9 εκατ.
  • αύξηση του παραγωγικού δυναμικού στις ΑΠΕ κατά 14 % και των έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης κατά 50 %.

Με την εξαγορά τα EBITDA της ΔΕΗ αυξάνονται κατά 30% και από τα 900 εκ. ευρώ ανεβαίνουν στα 1,2 δισ. ευρώ, καθώς αναμένονται EBITDA 300 εκατ. ευρώ από τη Ρουμανία, ενώ το καθαρό χρέος με την απόκτηση της Enel Romania ανεβαίνει στα 2,4 από 1,4 δις. ευρώ.

«Με την προσθήκη των δικτύων παροχής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Enel Romania, το μέγεθος του ομίλου της ΔΕΗ θα αυξηθεί σημαντικά, το EBITDA θα αυξηθεί κατά 35% σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 ενώ η δραστηριοποίηση σε μια διαφορετική αγορά με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης είναι θετική για το προφίλ επιχειρηματικού κινδύνου της εταιρείας επισημαίνει στην έκθεση της η S&P. Τονίζει ακόμη ότι “το ρίσκο να μην υλοποιηθεί άμεσα το πλάνο μιας τόσο σημαντικής εξαγοράς περιορίζεται μερικώς από το γεγονός ότι ο CEO της ΔΕΗ ήταν CEO της Enel Romania”

Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες που προκύπτουν από την συμφωνία, Στην παρουσίαση τονίστηκε ακόμη ότι παραμένει ο στόχος για διανομή μερίσματος για τη φετινή χρήση, από το 2024.

Ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι το ρίσκο της εξαγοράς είναι ελεγχόμενο καθώς οι δύο αγορές είναι παρόμοιες, κάτι που αναγνωρίζουν και οι οίκοι αξιολόγησης καθώς και ότι η εξαγορά της Enel Romania έγινε σε δίκαιη αποτίμηση παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται εύκολα δίκτυα προς πώληση στην Ευρώπη.

moneyreview.gr

ΔΕΗ: Επιβεβαιώνει το ΒΒ- η Fitch – Τι λέει για την Ρουμανία

ΔΕΗ: Έκλεισε το deal με την Enel για τη Ρουμανία – Στα 1,26 δισ. ευρώ το τίμημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News