Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 07:17
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Έκλεισε το deal με την Enel για τη Ρουμανία – Στα 1,26 δισ. ευρώ το τίμημα

ΔΕΗ: Έκλεισε το deal με την Enel για τη Ρουμανία – Στα 1,26 δισ. ευρώ το τίμημα

Έπεσαν οι υπογραφές της ΔΕΗ με την Enel για τη Ρουμανία, με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η ΔΕΗ έχει συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Enel για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της  στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 1,26 δισ. ευρώ περίπου. Η συνολική αξία της επιχείρησης αποτιμάται περίπου σε 1,9 δισ. ευρώ. 

Το συνολικό αντίτιμο υπόκειται σε συνήθεις αναπροσαρμογές και περιλαμβάνει έναν μηχανισμό κερδών στο πλαίσιο μιας πιθανής επιπρόσθετης πληρωμής με βάση μια μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας, σημειώνεται.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023 και θα υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις (conditions precedent) συνήθεις σε τέτοιου είδους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ, η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξής της, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που κατέχουν κορυφαία θέση στην αγορά. Η εξαγορά αποτελεί επίσης την πρώτη σημαντική επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς θα γίνει μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. ευρώ και διάρκειας 5 ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες.

Η Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Milbank LLP ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της Εξαγοράς.

Ο κ. Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε: «Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με ελκυστική αποτίμηση, δρομολογώντας τη μετατροπή της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η σημαντική εξέλιξη θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Δ.Ε.Η. τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, με όφελος για τους πελάτες μας και με απώτερο αποτέλεσμα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας».

Η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στις 18:00 (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης) / 19:00 (Ώρα Ελλάδος) προκειμένου να συζητήσει με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές τη συμφωνία εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Η σχετική παρουσίαση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, στην ενότητα «Επενδυτικές Σχέσεις».

Τι αγοράζει η ΔΕΗ στη Ρουμανία

Με την εξαγορά της Enel Romania η ΔΕΗ, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, «ισχυροποιεί τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή και καθίσταται ο μεγαλύτερος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης αποκτά άμεση πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα το φθηνότερο κόστος παραγωγής. Ουσιαστικά διπλασιάζει την παραγωγή της από ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών). Αντιμετωπίζει το ρυθμιστικό κίνδυνο από τους περιορισμούς που της επιβάλλονται στην Ελλάδα, όπου είναι υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιο αγοράς της. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί και αυξάνει το μέγεθός της. Επιπλέον δίνει ένα γεωπολιτικό προβάδισμα στην Ελλάδα καθώς θα διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των ενεργειακών πόρων και δικτύων μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, με την κίνηση αυτή υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο όπως μάλιστα είχε παρουσιαστεί στους επενδυτές πριν την επιτυχημένη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου το Νοέμβριο του 2021.»

Με τη συμφωνία εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτά το σύνολο των συμμετοχών της ιταλικής Enel στη Ρουμανία που περιλαμβάνει και τη διαχείριση ενός δικτύου διανομής πάνω από 130.000 χλμ, που διανέμει περίπου 16 TWh. Και αυτό γιατί στο χαρτοφυλάκιο της Enel Romania περιλαμβάνονται οι τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείας διανομής της χωράς Τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της χώρας

  • E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,
  • E- Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας,
  • E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή).

Στις ΑΠΕ αποκτά σημαντικά έργα εκ των οποίων:

  • Οκτώ αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW,
  • 5,4GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων  περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά.

Ακόμη αποκτά τις δύο εταιρείες προμήθειας Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh, καθώς και την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών και ενεργειακές λύσεις, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Τι είναι ο μηχανισμός earn out που αφορά την εμπορία 

Η συμφωνία αγοράς, με βάση τη διοίκηση, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναλλαγές, περιλαμβάνει πρόβλεψη για πιθανή επιπρόσθετη πληρωμή (Earn-out), βάσει συγκεκριμένου μηχανισμού, σε περίπτωση που η δραστηριότητα της Εμπορίας της Enel Ρουμανίας αποκτήσει στα επόμενα 2 έτη, αξία μεγαλύτερη από αυτή που έχει ενσωματωθεί στο αντίτιμο των 66,5€/πελάτη. Πρόκειται στην ουσία για ένα μηχανισμό διαμοιρασμού της όποιας επιπρόσθετης αξίας δημιουργηθεί στην εν λόγω δραστηριότητα μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel αποκλειστικά για τα επόμενα δύο χρόνια, πέραν της συμφωνημένης. Το μέγεθος της επιπρόσθετης πληρωμής αυξάνει όσο αυξάνει και η επιπρόσθετη αξία. Με άλλα λόγια, είναι μία συμφωνία win-win και για τις δύο πλευρές, η οποία αποδεικνύει ότι το τίμημα που πέτυχε η ΔΕΗ είναι εξαιρετικά συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια επιπρόσθετη πληρωμή, αν τελικά προκύψει θα είναι μικρή και δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά της συναλλαγής.

Οι προοπτικές που δημιουργεί η εξαγορά

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, η είσοδος της ΔΕΗ στη Ρουμανία, σε μία ώριμη αγορά, με βάση τη διοίκησή της, δίνει πρόσβαση σε έναν πολύ σημαντικό, στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο, που ξεκινά από την Ελλάδα, περνά από τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία, κάτι που δεν ίσχυε για την ιταλική Enel. Με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την άρση των περιορισμών στις διασυνοριακές συναλλαγές, οι εθνικές αγορές είναι συνδεδεμένες και το ρεύμα πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών.

Η συναλλαγή θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.

Οι συνέργειες των δύο εταιρειών είναι ο προφανής λόγος. Ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας (2,5% φέτος παρά τον αυξημένο πληθωρισμό και 3% το 2024) και η εντατική εκβιομηχάνιση της χώρας, αποτελούν εχέγγυο για τη μελλοντική πορεία της επένδυσης. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εξαγορά λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο “ισχνών αγελάδων”, δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να επιτύχει καλύτερη τιμή εξαγοράς.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News