REAL ESTATE

Μήνυση κατά της κυπριακής SPDI από την Bluehouse Capital

Μήνυση κατά της κυπριακής SPDI από την Bluehouse Capital

Στην υποβολή μήνυσης κατά της κυπριακής SPDI για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, της ψευδούς κατάθεσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης προχώρησε, κατά πληροφορίες, η επενδυτική εταιρεία ακινήτων Bluehouse Capital. Είχε προηγηθεί η κατάθεση μήνυσης από την εταιρεία με έδρα την Λευκωσία και διευθύνοντα σύμβουλο τον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο κατά των συνιδρυτών της Bluehouse Capital Ιωάννη Δελικανάκη (σημ.: αποχώρησε το 2020 από την εταιρεία), Βίκτωρ Πιζάντε και Μπάμπη Πανδή.

Όπως έχει αναφέρει το Moneyreview.gr «μήλον της έριδος» αποτέλεσε ακίνητο στο Βουκουρέστι που ήταν μισθωμένο στην αλυσίδα Praktiker και του οποίου, όπως υποστηρίζει η SPDI, την αποτίμηση είχε «φουσκώσει» η Bluehouse. Το κατάστημα της Praktiker άνηκε στα ακίνητα που θα αγόραζε η SPDI βάσει συμφωνίας για δημιουργία κοινού επενδυτικού σχήματος στο real estate με τη Bluehouse και ένα αμερικανικό fund.

Κύκλοι της Bluehouse υποστηρίζουν, όπως έχει σημειώσει το Moneyreview.gr, ότι η SPDI επιδιώκει μέσω της έγκλησης να την πιέσει για να καταλήξουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για απαίτηση που διεκδικεί από την κυπριακή εταιρεία. Και προσθέτουν πως η έγκληση για το αδίκημα της απάτης σε βάρος των συνιδρυτών της Bluehouse Capital κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2022 από την  SPDI για πράξη που φέρεται ότι έγινε πριν από επτά και πλέον χρόνια.

«Η δικαιολογία που δίνει η διοίκηση της SPDI είναι ότι έλαβε γνώση της επιστολής που «στοιχειοθέτησε» την έγκληση μόλις τον Ιούνιο του 2022. Ο ισχυρισμός αυτός είναι απόλυτα αναληθής καθώς ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Λάμπρος Αναγνωστόπουλος προσκόμισε την επιστολή αυτή σε δικαστήριο της Λευκωσίας τον Φεβρουάριο του 2019.  Δηλαδή είχε την συγκεκριμένη επιστολή στην κατοχή του τρία χρόνια πριν από την υποβολή της έγκλησης. Είναι εμφανές ότι η κατάθεση της έγκλησης και η διαρροή παραπλανητικών πληροφοριών στον Τύπο σχετίζονται με την προσπάθεια της SPDI να πιέσει την Bluehouse να παραιτηθεί από την αξίωση της ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων και να αποδεχτεί μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού ένα σημαντικά μικρότερο ποσό από το ποσό των 5 εκατ. ευρώ που έχει αιτηθεί. Βεβαίως είναι παράδοξο για ποιο λόγο ζητά συμβιβασμό η SPDI αν όλα αυτά που προσάπτει στα στελέχη της Bluehouse είναι αληθή» σημειώνουν.

Για την υπόθεση αυτή, η Bluehouse, όπως αναφέρουν κύκλοι, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018 έχει ασκήσει αγωγή κατά της SPDI ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ζητώντας την αποκατάσταση ζημίας ύψους 5 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, τον Φεβρουάριο του 2019 η SPDI υπέβαλε ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου ένσταση και ανταπαίτηση αντίστοιχου ποσού. Η Bluehouse έχει δικαιωθεί-κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα- με αποτέλεσμα να έχει διαταχθεί η δέσμευση της περιουσίας της SPDI στην Κύπρο, μέχρι και το ποσό των 5.042.421,87 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές διερωτώνται γιατί η καταγγελλόμενη πράξη της Bluehouse φέρεται να έγινε εφτά και πλέον χρόνια πριν από την υποβολή της έγκλησης της SPDI. Όπως και γιατί η κυπριακή εταιρεία δεν υπέβαλε νωρίτερα έγκληση, δεδομένου η δίωξη του εγκλήματος της απάτης προϋποθέτει, σύμφωνα με τον νόμο, την υποβολή έγκλησης εντός τριών μηνών από τότε που ο παθών έλαβε γνώση του εις βάρος του τελεσθέντος εγκλήματος.  

Κατά τους ίδιους κύκλους, είναι αναληθής ο ισχυρισμός της κυπριακής. Ότι δηλαδή, τον Ιούνιο του 2022, όταν, κατόπιν επικοινωνίας του διευθύνοντος συμβούλου της SPDI και του εκπροσώπου της εταιρείας στη Ρουμανία, γνωστοποιήθηκε -για πρώτη φορά- στους εκπροσώπους της η από 30.1.2015 επιστολή της PRAKTIKER, μισθώτριας του επίμαχου εμπορικού ακινήτου στη Ρουμανία, προς την τότε ιδιοκτήτρια εταιρεία. Η επιστολή αυτή, κατά την SPDI, φέρει τη Bluehouse να έχει συμφωνήσει μόνιμη μείωση του ενοικίου από το 2015 μέχρι το 2019, γεγονός που, κατά το σκεπτικό της, επηρεάζει την αποτίμηση του ακινήτου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι της Bluehouse, o CEO της SPDI είχε προσκομίσει την ίδια αυτή επιστολή ως τεκμήριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στο πλαίσιο ένορκης δήλωσής του, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019. Επομένως, είχε στην κατοχή του τη συγκεκριμένη επιστολή ήδη τουλάχιστον τρία χρόνια πριν από την υποβολή της έγκλησης σε βάρος της Bluehouse.

Επιπλέον, η επίμαχη επιστολή αποτελούσε πρόταση από την πλευρά της Praktiker, «χωρίς καμία δεσμευτική ισχύ».

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, πάντοτε κατά την Bluehouse, και από δύο επιπλέον στοιχεία.

α) Την από 18.2.2015 απαντητική επιστολή της ιδιοκτήτριας του ακινήτου εταιρείας προς την εταιρεία Praktiker, από την οποία προκύπτει ότι οι προταθέντες όροι με την από 30.1.2015 επιστολή της Praktiker απορρίφθηκαν. “Η δε επιστολή αυτή απόρριψης της πρότασης είχε κοινοποιηθεί στην SPDI ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019 στο πλαίσιο της αστικής διαδικασίας στην Κύπρο, προς αντίκρουση του ήδη από τότε ισχυρισμού ότι η από 30.1.2015 επιστολή της Praktiker αποδείκνυε δήθεν τη συμφωνία της Bluehouse με τη μισθώτρια εταιρεία για μόνιμη μείωση του μισθώματος”.

β) Από τους όρους της τελικώς συναφθείσας τροποποίησης της μισθωτικής σύμβασης μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας και της Praktiker με ημερομηνία 30.4.2015.  “Από τους όρους της συμφωνίας αυτής αποδεικνύεται αφενός μεν ότι η παραχωρηθείσα έκπτωση στη μισθώτρια εταιρεία αφορούσε αποκλειστικώς και μόνον στο έτος 2015, αφετέρου δε ότι εμπεριέχονταν σε αυτή πρόσθετες ρήτρες και εγγυήσεις που διασφάλιζαν την εκ μέρους της Praktiker καταβολή του πλήρους μισθώματος για τα υπόλοιπα έτη της μισθωτικής σχέσης, ήτοι τα έτη 2016-2020”.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News