Business & Finance Πέμπτη 29/12/2022, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Κάρτες: Ετήσια χρέωση vs πόντοι ανταμοιβής – ποιος κερδίζει;

Δεν είστε σίγουροι αν τα προνόμια από τη χρήση της κάρτας σας αξίζουν ακόμα την ετήσια χρέωση; Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις 3 ερωτήσεις

Κάρτες: Ετήσια χρέωση vs πόντοι ανταμοιβής – ποιος κερδίζει;

Οι πιστωτικές κάρτες δίνουν, ανάλογα με τη χρήση τους πόντους ανταμοιβής οι οποίοι μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά έχουν επίσης ετήσιες χρεώσεις που μπορεί να κοστίσουν εκατοντάδες ευρώ. Γι’ αυτό καλό θα είναι να ελέγχετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα αν η κάρτα σας εξακολουθεί να είναι η κατάλληλη για εσάς, ειδικά αν οι συνήθειες των δαπανών σας έχουν αλλάξει.

Για να το κάνετε αυτό, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες τρεις ερωτήσεις.

1. Χρησιμοποιείτε σωστά την κάρτα σας;

Οι κάρτες προσφέρουν συνήθως επιστροφή μετρητών στις αγορές ή, εναλλακτικά, πόντους ή αεροπορικά μίλια που μπορούν να εξαργυρωθούν για μειωμένες τιμές σε ταξίδια ή εμπορεύματα. Επίσης, οι κάρτες αυτές προσφέρουν επιστροφή μετρητών για αγορές που πραγματοποιούνται σε επιλεγμένους λιανοπωλητές.

Αλλά αυτά τα προνόμια δεν προσφέρουν μεγάλη αξία αν δεν εξοφλήσετε τις αγορές σας αμέσως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αξία των ανταμοιβών μπορεί εύκολα να εξουδετερωθεί από τους τόκους που χρεώνονται σε τυχόν ανεξόφλητες οφειλές που έχετε. 

Επί του παρόντος, το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών είναι σχεδόν 23%, το υψηλότερο που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες. Με αυτό το επιτόκιο, η εξόφληση ενός υπολοίπου πιστωτικής κάρτας ύψους 1.000 ευρώ με μηνιαίες πληρωμές 50 ευρώ θα σας κοστίσει 273 ευρώ μόνο σε τόκους.

Συγκριτικά, οι πόντοι επιβράβευσης συνήθως αξίζουν μόνο περίπου ένα σεντ για κάθε ευρώ που ξοδεύετε, πράγμα που σημαίνει ότι αν ξοδέψετε 1.000 δολάρια θα κερδίσετε περίπου 10 δολάρια – πολύ λιγότερα από αυτά που θα χρωστούσατε σε τόκους αν οι δαπάνες αυτές μεταφέρονταν ως ανεξόφλητο υπόλοιπο για πολλούς μήνες κάθε φορά.

2. Ταιριάζουν οι ανταμοιβές της κάρτας σας με τις καταναλωτικές σας συνήθειες;

Οι κάρτες ανταμοιβής προσφέρουν συνήθως μπόνους πόντους για δαπάνες σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως φαγητό ή ταξίδια. Ωστόσο, αν δεν ξοδεύετε χιλιάδες δολάρια σε ταξίδια, η αξία εξαργύρωσης μπορεί να μην δικαιολογεί την ετήσια συνδρομή της εκάστοτε κάρτας.

Για να βεβαιωθείτε ότι η κάρτα σας αξίζει το ετήσιο τέλος, ελέγξτε τις καταστάσεις της πιστωτικής σας κάρτας για να δείτε πόσα πραγματικά ξοδεύετε σε διάφορες κατηγορίες, όπως φαγητό, ψώνια ή ταξίδια. Στη συνέχεια, συγκρίνετε το ποσό αυτό με τις κατηγορίες μπόνους που προσφέρει η κάρτα σας.

Εάν οι κατηγορίες ανταμοιβής της κάρτας σας δεν ευθυγραμμίζονται με τον τρόπο που ξοδεύετε χρήματα, σκεφτείτε να την ακυρώσετε ή να αλλάξετε σε μια νέα κάρτα που προσφέρει καλύτερη αξία ανταμοιβής για τις δαπάνες σας.

3. Αντισταθμίζουν οι πιστώσεις λογαριασμών ή το μπόνους καλωσορίσματος της κάρτας την ετήσια χρέωση;

Πολλές κάρτες προσφέρουν επί του παρόντος εφάπαξ μπόνους «καλωσορίσματος» αξίας χιλιάδων πόντων ανταμοιβής, εάν εγγραφείτε στην κάρτα τους. Με δεδομένο ότι 100.000 πόντοι μπορούν να αξίζουν 1.000 ευρώ ή και περισσότερα, ανάλογα με τον τρόπο εξαργύρωσής τους, αυτό μπορεί εύκολα να αντισταθμίσει την ετήσια χρέωση, ακόμη και για μερικά χρόνια.

Το άλλο στοιχείο είναι οι πιστώσεις λογαριασμών και άλλα προνόμια, τα οποία μπορεί να αλλάξουν σε κάθε έτος. «Επιλεγμένες αγορές» είναι η φράση-κλειδί εδώ: Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποια από τις υπηρεσίες αυτές ή δεν ξοδεύετε χρήματα για οποιαδήποτε άλλη έκπτωση που αθροίζει στο ίδιο κόστος με την ετήσια χρέωση, τότε ίσως να θέλετε να επανεξετάσετε εάν η κάρτα αξίζει το ετήσιο κόστος.

Και αν αλλάξετε σε μια νέα κάρτα, βεβαιωθείτε ότι δεν κυνηγάτε τα μπόνους καλωσορίσματος με περιττές δαπάνες, καθώς αυτά συνήθως εξαρτώνται από την πραγματοποίηση δαπανών χιλιάδων δολαρίων εντός των πρώτων μηνών από την παραλαβή της κάρτας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Μια ματιά στο μέλλον των πληρωμών

Ένας στους τρεις Έλληνες πληρώνεται ακόμα με μετρητά

Αγορές: Οι πέντε απειλές που θα μπορούσαν να «χαλάσουν» το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News