Business & Finance Πέμπτη 29/12/2022, 20:15
BUSINESS & FINANCE

Ιράν: Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης έπειτα από υποτίμηση-ρεκόρ του νομίσματος

Παραιτήθηκε αφού το ιρανικό νόμισμα έχασε το 25% της αξίας του μέσα σε δύο μήνες και η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 430.000 ριάλ ανά δολάριο.

Ιράν: Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης έπειτα από υποτίμηση-ρεκόρ του νομίσματος

Ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν παραιτήθηκε σήμερα, έπειτα από την υποτίμηση ρεκόρ του ριάλ, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από το 2018, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

«Αφού έκανε δεκτή την παραίτηση του Αλί Σαλεχαμπαντί, το διοικητικό συμβούλιο επέλεξε τον Μοχαμάντ Ρεζά Φαρζίν ως νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Σαλεχαμπαντί είχε αναλάβει αυτήν τη θέση μόλις πριν από 15 μήνες. Παραιτήθηκε αφού το ιρανικό νόμισμα έχασε το 25% της αξίας του μέσα σε δύο μήνες και η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 430.000 ριάλ ανά δολάριο (από περίπου 330.000) ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν και πάλι κυρώσεις στο Ιράν το 2018, αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JCPOA) μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων. Η συμφωνία αυτή «έδινε» στο Ιράν χαλάρωση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα – κάτι που οι ιρανικές Αρχές ανέκαθεν διέψευδαν ότι σκόπευαν να πράξουν.

Η Δύση έβαλε στο στόχαστρο, επίσης, πολλές ιρανικές εταιρείες και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αφού κατηγόρησε το Ιράν ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με drones στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Επιπροσθέτως, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς κ.ά. επέβαλαν κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου. Η 22χρονη γυναίκα, κουρδικής καταγωγής, πέθανε τρεις ημέρες αφότου συνελήφθη από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό «ενδυματολογικό κώδικα» που ισχύει για τις γυναίκες.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News