Business & Finance Δευτέρα 19/12/2022, 16:55
ALPHA BANK

Alpha Bank: Γερά στηρίγματα στο ελληνικό real estate – Θετικές προοπτικές

Alpha Bank: Γερά στηρίγματα στο ελληνικό real estate – Θετικές προοπτικές

Θετικές είναι οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων, με στήριγμα τα κίνητρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023, όπως οι επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών και το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για αγορά πρώτης κατοικίας με σταθερό επιτόκιο.

Αυτο διαπιστώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, όπου προβλέπει ότι η αγορά ακινήτων θα επηρεαστεί θετικά και από τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορούν (α) στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων (π.χ. προγράμματα «Εξοικονομώ»), (β) στις επενδύσεις που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω της συστηματικής προώθησης θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. ορεινός, γαστρονομικός, τουρισμός ευεξίας, θαλάσσιος τουρισμός κ.ά.) Επιπλέον, όπως σημειώνει η Alpha Bank το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της πολυπλοκότητας διαδικασιών, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τη λήψη πίστωσης, την εγγραφή ακινήτου και τη λήψη άδειας κατασκευής.

Διαβλέπει όμως παράλληλα και σημαντικές πηγές αβεβαιότητας για την αγορά κατοικίας: Καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, σε συνέχεια και της πολιτικής σύσφιγξης που ακολουθεί η ΕΚΤ με σκοπό τη συγκράτηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των οικοδομικών υλικών, ενδέχεται να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τράπεζα, στα θετικά στοιχεία της σχετικής αγοράς που συμβάλλουν και στις καλές προοπτικές συγκαταλέγονται:

  1. Η άνοδος των τιμών των οικιστικών ακινήτων κατά 11,2% σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο του 2022 και κατά 10,4%, κατά μέσο όρο, στο εννάμηνο του 2022.
  2. Η ετήσια αύξηση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών, το πρώτο εξάμηνο του 2022 και συγκεκριμένα των γραφείων κατά 1,8% και των καταστημάτων κατά 3,8%
  3. Η ανοδική πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,2% (σε σταθερές τιμές), σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι η εν λόγω κατηγορία επενδύσεων παραμένει σε ανοδική τροχιά από το πρώτο τρίμηνο του 2018.
  4. Η εντυπωσιακή άνοδος των καθαρών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) σε ακίνητα, κατά 71% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, οι ΑΞΕ σε ακίνητα ανήλθαν σε 788,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί σε πρώτο εξάμηνο έτους από το 2002, με τη δεύτερη μεγαλύτερη καθαρή ροή να έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 (736,6 εκατ. ευρώ).
  5. Η βελτίωση που σημειώθηκε αφενός στις προθέσεις των καταναλωτών για αγορά κατοικίας και αφετέρου στις εκτιμήσεις των αρμόδιων τραπεζικών στελεχών (senior bank loan officers) αναφορικά με τη ζήτηση στεγαστικών δανείων το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΚΤ.

Alpha Bank: Γερά στηρίγματα στο ελληνικό real estate – Θετικές προοπτικές-1

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κενές παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες, παρά το ράλι των ενοικίων

Πού ζούμε; Μικρά και κρύα τα σπίτια στην Ελλάδα

Real Estate: Σε υψηλούς ρυθμούς οι τιμές και στο τρίτο τρίμηνο

Έρευνα: Πόσο πωλήθηκαν τα ακίνητα ανά περιοχή – Δείτε πίνακες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News