Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 15:21
BUSINESS & FINANCE

ΑΕΠ: Γιατί μειώθηκε το momentum – Προς το 5% ο πήχυς της ανάπτυξης του 2022

ΑΕΠ: Γιατί μειώθηκε το momentum – Προς το 5% ο πήχυς της ανάπτυξης του 2022

Η πτώση των εξαγωγών και η μείωση των κρατικών δαπανών είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην απώλεια του momentum της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση (από 7,1%  το προηγούμενο τρίμηνο) και μειώθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση (έναντι αύξησης 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο).

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,3% το τρίτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,6%.

Κατόπιν των στοιχείων αυτών, ο πήχυς για την ανάπτυξη της χρονιάς πέφτει γύρω στο 5%, από 6% προηγουμένως, όπως λέει στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.  Σημειώνεται ότι ο επίσημος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι για ανάπτυξη 5,6% το 2022, με τη βοήθεια των καλύτερων των προβλέψεων τουριστικών εσόδων και της ισχυρής κατανάλωσης.

Για το 2023, το οικονομικό επιτελείο περιμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8%, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος θα πλήξει τόσο την εσωτερική ζήτηση όσο και τις εξαγωγές.

Ανάπτυξη 2,8% το τρίτο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία

Ρυθμό ανάπτυξης 2,8% εμφάνισε η ελληνική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, έναντι αναθεωρημένης αύξησης του ΑΕΠ κατά 7,1% που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% σε ετήσια βάση.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5%, έναντι αναθεωρημένης αύξησης 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Τα στοιχεία του τριμήνου δείχνουν μείωση 0,6% στις καταναλωτικές δαπάνες και οριακή μόνο αύξηση των επενδύσεων. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση. 

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Σε τριμηνιαία βάση 

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του  2022.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο  του 2022.
Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο  του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών  αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Σε ετήσια βάση 

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών  μειώθηκαν κατά 4,6%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ανάπτυξη 2,8% το τρίτο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η πρόοδος, η ανθεκτικότητα και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας 

Bullish για την Ελλάδα η Jefferies: Ρηχή ύφεση το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News