Business & Finance Σάββατο 19/11/2022, 09:15
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ευρώπη: Εορταστική περίοδος με χαμηλό φωτισμό – Πώς θα επηρεάσει τις αγορές;

Ευρώπη: Εορταστική περίοδος με χαμηλό φωτισμό – Πώς θα επηρεάσει τις αγορές;

Την φετινή εορταστική περίοδο, οι ευρωπαϊκοί όμιλοι λιανικής δυσκολεύονται να βάλουν τους καταναλωτές σε διάθεση «λαμπερή», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση έχει θυσιάσει το βασικό «συστατικό» των εορτών: τα φωτάκια των Χριστουγέννων. 

Με ορατό τον κίνδυνο μπλακάουτ και επιβολής δελτίου στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, οι αρχές σε πόλεις όπως Ελσίνκι, Λισαβώνα και Λονδίνο έχουν μειώσει τον φωτεινό στολισμό σε ορισμένους κεντρικούς δρόμους και πλατείες. Και αυτό, καθώς οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια, μειώνοντας την κατανάλωση θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος. Τα λιγότερα φώτα στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. 

Ο πιο γνωστός δρόμος με εμπορικά καταστήματα της Ζυρίχης, Bahnhofstrasse, είναι από τους πλέον ακριβούς στην Ευρώπη με βασικό χαρακτηριστικό και στολίδι το Lucy, ένα φαντασμαγορικό θέαμα που γίνεται κάθε χρόνο και γεμίζει το νυχτερινό ουρανό με «διαμάντια». Φέτος όμως το θέαμα θα περιοριστεί στα καταστήματα Louis Vuitton και Gucci για πέντε ώρες τη νύχτα, σχεδόν στο ήμισυ της συνήθους διάρκειας. 

Και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσοι καταναλωτές θα είναι πρόθυμοι να ανοίξουν το πορτοφόλι τους για αγορές στη διάρκεια αυτής της περιόδου που θεωρείται η πιο ευτυχισμένη του έτους. 

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό δεν έχει αντίκτυπο στη διάθεση των αγοραστών», αναφέρει ο Marcel Stoffel, επικεφαλής του Ελβετικού Συμβουλίου Χώρων Αγορών. 

Τα περίφημα Χριστουγεννιάτικα φώτα της Oxford Street του Λονδίνου θα καταναλώσουν φέτος δύο-τρίτα λιγότερη ενέργεια μειώνοντας την ώρα λειτουργίας τους σε οκτώ ημερησίως και αντικαθιστώντας το φωτισμό με λαμπτήρες LED, σύμφωνα με την New West End Company, που έχει την όλη οργάνωση. 

Στην Φρανκφούρτη, οι αρχές όχι μόνο θα μειώσουν τα φώτα, αλλά και δεν θα θερμάνουν τις τουαλέτες στην ιστορική χριστουγεννιάτικη αγορά Roemer Square της πόλης. Αυτό ανησυχεί τους ιδιοκτήτες κοντινών καταστημάτων όπως το Railslide, το οποίο βασίζεται στην κίνηση με τα πόδια και σε μια εορταστική ατμόσφαιρα για να τονώσει τις πωλήσεις σνόουμπορντ και ενδυμάτων σκι.

Παρότι αρκετοί όμιλοι λιανικής ευελπιστούν ότι θα «ανταμοιφθούν» από τους καταναλωτές για τη συνετή συμπεριφορά τους να κλείσουν τα φώτα και να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, πρόσφατη έρευνα από την ελβετική ένωση καταστημάτων έδειξε ότι η ενεργειακή κρίση θα αφήσει το αποτύπωμά της. 

Ωστόσο, ενώ οι ανησυχίες φαίνεται να στοιχειώνουν την φετινή εορταστική περίοδο, ορισμένοι αναρωτιούνται μήπως οι περικοπές του στολισμού έχουν ενδιαφέρον από τους δημόσιους αξιωματούχους από πλευράς μείωσης εργατικού κόστους παρά εξοικονόμησης ενέργειας. Το χριστουγεννιάτικο σύνολο της Ζυρίχης δεν είναι και τόσο δαπανηρό: σύμφωνα με την εταιρεία που κατασκευάζει τα φώτα, ολόκληρη η οθόνη καταναλώνει περίπου 3 κιλοβατώρες ανά ώρα – περίπου το ισοδύναμο με αυτό που θα χρησιμοποιούσε ένας οικιακός φούρνος αν αφεθεί να λειτουργεί στην υψηλότερη θερμοκρασία του για το ίδιο χρονικό διάστημα. 

Hit the Lights

Energy-saving initiatives will dim European cities this holiday season

Source: Bloomberg

 

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, δεν υπάρχει επιλογή. Ο δήμαρχος του Βρότσλαβ της Πολωνίας, περίπου 300 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα, δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να αποφασίσει να φωτίσει μόνο την κεντρική πλατεία της αγοράς την φετινή εορταστική περίοδο. Ο προμηθευτής ενέργειας της πόλης είχε πρόσφατα ανακοινώσει αυξήσεις τιμών κατά 500% για το επόμενο έτος, γεγονός που θα φέρει τον ετήσιο λογαριασμό της πόλης σε περίπου 405 εκατομμύρια ζλότι (87 εκατομμύρια δολάρια) – έξι φορές υψηλότερο από το κανονικό.

Αλλά ακόμα και σε μέρη όπου το κόστος ενέργειας δεν εκτοξεύεται, οι δημοτικές αρχές εξακολουθούν να επανεκτιμούν τις δαπάνες τους.

Το Livigno, ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα στις ιταλικές Άλπεις, πρόκειται να εξοικονομήσει 50.000 ευρώ φέτος, μη βάζοντας χριστουγεννιάτικα φώτα. Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να θυσιάσουν το «λαμπερό πνεύμα» της σεζόν και αντ’ αυτού να δωρίσουν τα χρήματα από την εξοικονόμηση ενέργειας σε ντόπιες οικογένειες που έχουν ανάγκη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Βέλγιο: Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και αντιδράσεις για λόγους ασφαλείας

Ενεργειακή κρίση: Ερχεται συσκότιση στα καταστήματα

Κεντρική Ευρώπη: Τι μέτρα παίρνουν οι κυβερνήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News