Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 13:42
BUSINESS & FINANCE

Airbnb: 9% πάνω οι τιμές στην Αθήνα φέτος – Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές

Airbnb: 9% πάνω οι τιμές στην Αθήνα φέτος – Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές

Στα 94,76 ευρώ είναι η μέση διανυκτέρευση σε κατάλυμα της Airbnb στην Αθήνα, όπως προκύπτει από ανάλυση της Tourix για το φθινόπωρο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, υψηλότερη μέση τιμή (στα 148,03 ευρώ ανά διανυκτέρευση) εμφανίζουν τα καταλύματα στο Ζάππειο, ενώ ακολουθεί το Πολύγωνο (142,76 ευρώ), το Εμπορικό Τρίγωνο-Πλάκα (139,56 ευρώ), η Ακρόπολη (125,94 ευρώ) και το Κολωνάκι (124,97 ευρώ). Στη συνέχεια βρίσκεται ο Λυκαβηττός με 120,33 ευρώ ανά διανυκτέρευση, το Στάδιο με 118,71 ευρώ, ο Κεραμεικός με 111,25 ευρώ, το Θησείο με 107,12 ευρώ και το Πεντάγωνο με 106,5 ευρώ.

Από την ίδια έρευνα που εστιάζει στην περιοχή της Αθήνας προκύπτει επίσης ότι υπάρχει αύξηση κατά 25% στο ίδιο διάστημα στην προσφορά καταλυμάτων μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Συνολικά μέσω της πλατφόρμας διατίθενται 12 χιλιάδες καταλύματα, με την Πλάκα, τον Νέο Κόσμο και το Κουκάκι να φιλοξενούν τα περισσότερα. 

Airbnb: 9% πάνω οι τιμές στην Αθήνα φέτος – Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές-1

Ένας ταξιδιώτης μπορεί να βρει καταλύματα 4 τύπων στην πλατφόρμα της Airbnb. Τα καταλύματα αυτά μπορεί να είναι ολόκληρα σπίτια/διαμερίσματα, ιδιωτικά δωμάτια, κοινόχρηστα δωμάτια, και δωμάτια ξενοδοχείων. Στην Αθήνα συγκεκριμένα, το 88% των καταλυμάτων είναι ολόκληρα σπίτια ή διαμερίσματα, περίπου 10% των καταλυμάτων είναι ιδιωτικά δωμάτια, ενώ μόλις 2% των καταλυμάτων είναι δωμάτια ξενοδοχείων ή κοινόχρηστα δωμάτια.

Ανάλυση σε σχέση με τους Οικοδεσπότες

Συνολικά στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 6 χιλιάδες οικοδεσπότες που διαθέτουν καταλύματά μέσω της Airbnb.

  • Το 76% των οικοδεσποτών διαχειρίζεται πάνω από ένα κατάλυμα στην πλατφόρμα, με τα επιπλέον καταλύματα να είναι είτε στην περιοχή της Αθήνας είτε αλλού.
  • Η πλειοψηφία των οικοδεσποτών απαντά μέσα στην πρώτη ώρα από την στιγμή που κάποιος χρήστης στείλει ένα μήνυμα σχετικά με το κατάλυμα που διαχειρίζεται (77% των οικοδεσποτών). Το 11% των οικοδεσποτών μέσα σε μερικές ώρες, το 7% μέσα στην ίδια μέρα και το 5% μέσα σε μερικές μέρες.
  • Ακόμη, το 31% των οικοδεσποτών είναι superhosts, μια πιστοποίηση που δίνει η Airbnb σε οικοδεσπότες που έχουν θετικές κριτικές, απαντούν γρήγορα σε μηνύματα χρηστών και αποφεύγουν ακυρώσεις όπου είναι δυνατόν.

Airbnb: 9% πάνω οι τιμές στην Αθήνα φέτος – Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές-2

Όπως δήλωσε ο κ. Θανάσης Αθανασιάδης, υπεύθυνος του τμήματος Data & Business Analytics της Tourix: «Η δραστηριότητα της Airbnb στην Αθήνα συνεχίζει να έχει την αυξητική τάση των τελευταίων χρόνων. Αυτό αποτυπώνεται από την αύξηση των διαθέσιμων καταλυμάτων και των οικοδεσποτών. Από την άλλη, όσο η προσφορά καταλυμάτων στην Airbnb αυξάνεται, έτσι και οι οικοδεσπότες φαίνεται να δίνουν έμφαση στην εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών ως σημείο για απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος, αντιλαμβανόμενοι την αξία που δίνει η ικανοποίησή τους. Αυτό γιατί η ικανοποίηση των ταξιδιωτών οδηγεί σε θετικές αξιολογήσεις και δυνητικά σε περισσότερες κρατήσεις και έσοδα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Airbnb: Φέρνει έσοδα πάνω από τα 1,4 δισ. ευρώ του 2019 φέτος

Βάλε πλυντήριο, κούρεψε το γκαζόν: Μήπως οι οικοδεσπότες του Airbnb έχουν ξεφύγει;

Airbnb: Οδηγίες για τηλεργασία από την «ειδικό» στους ψηφιακούς νομάδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News