Business & Finance Τρίτη 25/10/2022, 17:50
BUSINESS & FINANCE

Φυσικό αέριο: Νέο ραντεβού στις 24 Νοεμβρίου – Άμεση εξειδίκευση των μέτρων ζήτησε ο Κ. Σκρέκας

Φυσικό αέριο: Νέο ραντεβού στις 24 Νοεμβρίου – Άμεση εξειδίκευση των μέτρων ζήτησε ο Κ. Σκρέκας

Έκτακτη συνεδρίαση στις 24 Νοεμβρίου πρόκειται να συγκαλέσει η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., με σκοπό την υιοθέτηση των νέων προτάσεων για τον ενεργειακό τομέα.

Όπως δήλωσε ο Τσέχος υπουργός βιομηχανίας, Τζόσεφ Σικέλα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας υποστήριξαν την ιδέα του «δυναμικού διαδρόμου» τιμών στο φυσικό αέριο, ώστε να περιοριστεί η διακύμανση των τιμών. Η Κομισιόν δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής την πρόταση, αλλά έχει ζητήσει από τις χώρες της Ε.Ε. να επιβεβαιώσουν την στήριξή τους προς τις Βρυξέλλες, ώστε να προχωρήσει στην υποβολή του σχετικού σχεδίου.

Ο Σικέλα δήλωσε επίσης πως οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να εστιάσει στην κοινή αγορά φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο «ιβηρικό μηχανισμό», η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε ότι πλέον είναι στο «χέρι» των κρατών μελών να αποφασίσουν.

Κώστας Σκρέκας: «Με ενότητα η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση»

Κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη να εξειδικευθούν, εντός των επόμενων ημερών, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πράγας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον μηχανισμό των κοινών αγορών, μέσω της πλατφόρμας ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθέσει στον Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε. (ACER) τον καθορισμό ενός εναλλακτικού δείκτη τιμών για τις εισαγωγές LNG.

Ο κ. Σκρέκας, παίρνοντας πρώτος τον λόγο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ανέφερε: «Οι μεγάλες μειώσεις που παρατηρούνται στις τιμές του φυσικού αερίου και το TTF οφείλονται στο ότι οι αγορές προεξοφλούν το γεγονός ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση και θα επιβάλλει πλαφόν. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, καθώς έχει εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η επάρκεια εφοδιασμού της Ε.Ε., χάρη στην ταχύτατη πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου που έχουν ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 90%. Κρίνουμε, επίσης, ως πολύ θετικό το μέτρο της επιβολής «κόφτη» που θα περιορίσει την ενδοημερησία μεταβλητότητα των τιμών στο TTF, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο κερδοσκοπίας».

Τέλος, συμφωνήθηκε η κοινή θέση του Συμβουλίου για την αναθεώρηση της πρότασης για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων (EPBD), ως μέρος της δέσμης μέτρων «Fit for 55», που θέτει το φιλόδοξο όραμα για την απαλλαγή του κτιριακού αποθέματος από τις εκπομπές CO2 έως το 2050.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του Συμβουλίου, δεδομένου ότι αναγνωρίζει τις εθνικές ιδιαιτερότητες και παρέχει στα κράτη μέλη την απαραίτητη ευελιξία για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού τους αποθέματος. Επίσης, αναφέρθηκε στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της, με την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το «Εξοικονομώ 2021» για τα νοικοκυριά και το «Ηλέκτρα», για τον Δημόσιο Τομέα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ για την ενέργεια: Κάτι για όλους – Και άλλες συζητήσεις

Το πρόβλημα που δεν περίμενε η Ευρώπη: Γέμισαν τα αποθέματα φυσικού αερίου

Ενέργεια: Το πρώτο crash test των υπουργών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News