Business & Finance Τετάρτη 19/10/2022, 20:11
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Τέλος η απεργία στο ένα από τα διυλιστήρια της TotalEnergies

Γαλλία: Τέλος η απεργία στο ένα από τα διυλιστήρια της TotalEnergies

Οι εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ του τερματισμού της απεργίας στο διυλιστήριο Donges της TotalEnergies την Τετάρτη, ενισχύοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης ότι η κατάσταση εφοδιασμού στα πρατήρια βενζίνης σε όλη τη χώρα θα βελτιωθεί γρήγορα.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT είπε στο Reuters ότι η απεργία συνεχίζεται σε τρία άλλα γαλλικά διυλιστήρια της TotalEnergies -La Mede, Feyzin και Νορμανδία- καθώς και στο χώρο αποθήκευσης καυσίμων στη Δουνκέρκη.

Όμως, με το βλέμμα στις φθινοπωρινές σχολικές διακοπές που ξεκινούν στο τέλος της εβδομάδας, μέλη της γαλλικής κυβέρνησης, που ανάγκασαν κάποιο προσωπικό αποθήκης καυσίμων να επιστρέψει στη δουλειά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επανέλαβαν ότι η επιστροφή στην κανονική κατάσταση ήταν εφικτή.

Η TotalEnergies έχει πληγεί από απεργίες στα διυλιστήρια της στη Γαλλία εδώ και σχεδόν ένα μήνα, καθώς οι εργαζόμενοι επιδιώκουν υψηλότερες αυξήσεις στους μισθούς οι οποίες, λένε, ότι θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Οι κινητοποιήσεις έχουν διαταράξει την παροχή βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων, αναγκάζοντας τους αυτοκινητιστές να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για να γεμίσουν αυτοκίνητα και προκαλώντας την οργή του κοινού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Veran δήλωσε νωρίτερα ότι ο αριθμός των γαλλικών πρατηρίων βενζίνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού λόγω της απεργίας μειώθηκε τώρα στο 21% έναντι σχεδόν ενός τρίτου το Σαββατοκύριακο.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουμε σε μια κανονική κατάσταση. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα αυτές τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα», είπε στους δημοσιογράφους μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Agnes Pannier-Runacher επεσήμανε επίσης ότι παρατηρούνται ενδείξεις γενικής βελτίωσης στην παροχή βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων στη χώρα..

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί», είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Η ενεργειακή εταιρεία EDF, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους εθνικοποίησης από τη γαλλική κυβέρνηση, έχει επίσης επηρεαστεί από χτυπήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου RTE της Γαλλίας προειδοποίησε την Τρίτη ότι αυτές οι παρατεταμένες απεργίες στην EDF θα μπορούσαν να έχουν «βαριές συνέπειες» για τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο Pannier-Runacher είπε ότι η EDF παρέμεινε σε συνομιλίες με τα συνδικάτα για να προσπαθήσει να επιλύσει αυτή τη διαφορά.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News