Business & Finance Τρίτη 25/10/2022, 15:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρόβλημα που δεν περίμενε η Ευρώπη: Γέμισαν τα αποθέματα φυσικού αερίου

Το πρόβλημα που δεν περίμενε η Ευρώπη: Γέμισαν τα αποθέματα φυσικού αερίου

Υπό τον φόβο ελλείψεων φυσικού αερίου, αλλά και μετά την εκτόξευση των τιμών στην αγορά λόγω του «ενεργειακού στραγγαλισμού» από τη Ρωσία, η Γηραιά Ήπειρος ξαφνικά έχει να αντιμετωπίσει το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου και LNG οδήγησαν σε πλήρωση των αποθεμάτων κατά σχεδόν 100% και νωρίτερα από τη βαριά χειμερινή περίοδο της θέρμανσης. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο ένα τρίτο από τα υψηλά του Αυγούστου, αγγίζοντας περίπου τα 100 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προκλήσεις βέβαια παραμένουν, αφού κατ’ αρχάς η πορεία της αγοράς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό, καθώς μία αιφνίδια πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να καταφύγει στα αποθέματα φυσικού αερίου. Παράλληλα, υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο νέων σαμποτάζ σε ενεργειακές υποδομές, αντίστοιχων με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αρχή του μήνα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Καλύτερη εικόνα από το προσδοκώμενο

Για τη δεδομένη περίοδο, όμως, η κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με αυτήν που ανέμεναν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δίνοντας «ανάσα» στον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης. Ειδικότερα, τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι πλήρη κατά το 93,6% και στη Γερμανία, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ευάλωτων κρατών λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία, καταγράφει πληρότητα 97,5%. Παρότι τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότατα, τα αποθέματα της Γερμανίας καλύπτουν τη ζήτηση μόλις δύο μηνών σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Συνεπώς, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει τις εισαγωγές LNG και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μέχρι στιγμής, στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να καταφθάσουν συνολικά 82 πλοία LNG τον Οκτώβριο, 19% περισσότερα από τον Σεπτέμβριο. Κάποια από αυτά τα πλοία παραμένουν για παρατεταμένο διάστημα, λειτουργώντας ως πλωτές μονάδες αποθήκευσης LNG εν αναμονή υψηλότερων τιμών και εν μέσω περιορισμένης διαθεσιμότητας για παραλαβή του καυσίμου. 

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. εξετάζουν την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου αναφοράς. Ωστόσο, ένα από τα βασικά επιχειρήματα κατά του μέτρου είναι ότι ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερη την προσέλκυση LNG στην Ευρώπη τον χειμώνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Το πρώτο crash test των υπουργών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Φυσικό αέριο: Ξανά υπό των 100 ευρώ/MWh – 70% κάτω από τα υψηλά του Αυγούστου

Ενεργειακή κρίση: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News