Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 22:18
BUSINESS & FINANCE

Οι ΗΠΑ απαγγέλλουν κατηγορίες σε δύο Κινέζους για παρεμπόδιση της δίωξης της Huawei

Οι ΗΠΑ απαγγέλλουν κατηγορίες σε δύο Κινέζους για παρεμπόδιση της δίωξης της Huawei

Κατηγορίες σε δύο Κινέζους υπηκόους για προσπάθεια παρεμπόδισης της δίωξης της κινεζικής εταιρείας Huawei Technologies και σε άλλους τέσσερις για προσπάθεια κατασκοπείας για λογαριασμό του Πεκίνου, απήγγειλαν Αμερικανοί εισαγγελείς.

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στους Κινέζους υπηκόους Guochun He και Zheng Wang για προσπάθεια παρεμπόδισης της δίωξης μιας διεθνούς εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Ενώ τα δικαστικά έγγραφα δεν κατονομάζουν την εταιρεία, ένα πρόσωπο που γνωρίζει την έρευνα δήλωσε ότι προσπαθούσαν να παρέμβουν στη δίωξη της Huawei 

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι απήγγειλαν κατηγορίες κατά των συμμετεχόντων σε τρία ξεχωριστά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας εκστρατείας πληροφοριών του Νιου Τζέρσεϊ και μιας προσπάθειας να παρενοχλήσουν έναν Κινέζο υπήκοο ώστε να επιστρέψει στην Κίνα.

Εκπρόσωπος της Huawei δεν μπορούσε να επικοινωνήσει για να σχολιάσει τη Δευτέρα, ενώ η πρεσβεία της Κίνας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ανεχτεί τις προσπάθειες οποιασδήποτε ξένης δύναμης να υπονομεύσει το κράτος δικαίου στο οποίο βασίζεται η δημοκρατία μας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Huawei παραπέμφθηκε σε δίκη το 2018 επειδή φέρεται να παραπλάνησε την HSBC και άλλες τράπεζες σχετικά με τις δραστηριότητές της στο Ιράν, το οποίο υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις. Το 2020, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων η συνωμοσία για την κλοπή εμπορικών μυστικών από έξι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και η παροχή βοήθειας στο Ιράν για την παρακολούθηση διαδηλωτών κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2009, με την εταιρεία να δηλώνει αθώα.

Οι εισαγγελείς αποκάλυψαν επίσης κατηγορίες εναντίον τεσσάρων Κινέζων υπηκόων, σε αυτό που αποκάλεσαν, μακροχρόνια εκστρατεία κατασκοπείας.

Η καταγγελία κατά των He και Wang αναφέρει ότι προσπάθησαν να αποκτήσουν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με μάρτυρες, στοιχεία της δίκης και τυχόν νέες κατηγορίες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η εταιρεία.

Για να το πετύχουν αυτό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προσπάθησαν να στρατολογήσουν κάποιον από μια αμερικανική υπηρεσία επιβολής του νόμου, ο οποίος πίστευαν ότι θα τους βοηθούσε να κατασκοπεύσουν για την Κίνα.

Ο προσληφθείς, ο οποίος αναφέρεται μόνο ως «GE-1», στην πραγματικότητα εργαζόταν ως διπλός πράκτορας για τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την εποπτεία του FBI, αναφέρει η καταγγελία.

Από τον Οκτώβριο του 2021, ο He και ο Wang πλήρωσαν τον νεοσύλλεκτο 14.000 δολάρια συν κοσμήματα αξίας 600 δολαρίων, με αντάλλαγμα αυτό που πίστευαν ότι ήταν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης και την ποινική δίωξη της εταιρείας, σημειώνεται.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι He και Wang άρχισαν για πρώτη φορά να προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μη δημόσιες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης όταν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην εταιρεία το 2019.

Αλλά η δραστηριότητά τους κλιμακώθηκε το καλοκαίρι του 2021, με τον He να ζητά από τον GE-1 λεπτομέρειες για τις συναντήσεις με το γραφείο του εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, καθώς οι εισαγγελείς συζητούσαν τις προετοιμασίες για τη δίκη με ενόρκους.

Σε απάντηση, ο GE-1 παρέδωσε στον He ένα κομμάτι χαρτί που φαινόταν να φέρει την ένδειξη «απόρρητο» Η σελίδα αυτή υποτίθεται ότι αφορούσε ένα σχέδιο των ομοσπονδιακών ερευνητών για τη σύλληψη δύο στελεχών της εταιρείας με έδρα την Κίνα.

Σε αντάλλαγμα για την εν λόγω αναφορά, ο He πλήρωσε στον GE-1 41.000 δολάρια σε bitcoin, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία.

Αργότερα το ίδιο έτος, ο GE-1 διαβίβασε επίσης μια δεύτερη σελίδα που υποτίθεται ότι αφορούσε επίσης στη νομική στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αρκετών συνεργαζόμενων μαρτύρων στη δίωξη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News