Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 17:34
BUSINESS & FINANCE

Γιατι ανεχόμαστε τα τοξικά αφεντικά; Οι τέσσερις λόγοι

Γιατι ανεχόμαστε τα τοξικά αφεντικά; Οι τέσσερις λόγοι

Σοβαρή επίδραση στην ψυχική και σωματική σας υγεία μπορεί να έχει η συνεχής συναναστροφή με έναν τοξικό προϊστάμενο, ενώ σχετική έρευνα από το Harvard Business Review διαπιστώνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε κακή εργασιακή απόδοση και εξυπηρέτηση πελατών.

Παρόλα αυτά, όσοι βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση τείνουν να ανέχονται τη συμπεριφορά και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τοξικών αφεντικών. Ο Ronald Riggio, καθηγητής διοίκησης και οργανωσιακής ψυχολογίας στο Claremont McKenna College της Καλιφόρνια, δήλωσε στο CNBC ότι αυτό οφείλεται συνολικά στις «ανθρώπινες τάσεις». Αναλυτικά όμως αποδίδει την ροπή μας να ακολουθούμε τους τοξικούς επικεφαλής σε τέσσερις λόγους:

1. Επιβράβευση

Ορισμένοι εντοπίζουν μεν τα κακά χαρακτηριστικά των αφεντικών τους, αλλά τα ενθαρρύνουν, θεωρώντας ότι θα λάβουν κάποιου είδους επιβράβευση εάν αποδείξουν ότι είναι πιστοί υπάλληλοι, δήλωσε ο Riggio. «Ένας κακός ηγέτης προσελκύει πιστούς ακολούθους, διότι τους αρέσει να συνδέονται σε ένα ισχυρό άτομο», δήλωσε ο Riggio στο CNBC.

2. Τεμπελιά

Εάν έχετε ένα τοξικό αφεντικό, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αγνοήσετε το πρόβλημα και να πείτε στον εαυτό σας ότι όλα είναι καλά, διότι απαιτείται πολλή δουλειά εάν προσπαθήσετε να αλλάξετε την κατάσταση. Ο Riggio αποκάλεσε αυτή τη συμπεριφορά «νοητική τεμπελιά». Σύμφωνα με τον ίδιο εάν κανείς δεν μιλήσει για την κακή συμπεριφορά του αφεντικού, τότε μπορεί να επιδεινωθούν τα κακά στοιχεία του, καθώς θα φοβάται συνεχώς λιγότερο για τις συνέπειες.

3. Αποτελέσματα

Εσείς βλέπετε την τοξική συμπεριφορά του επικεφαλής εντός του γραφείου, ενώ άλλοι εστιάζουν στα καλά αποτελέσματα που παράγει, τα οποία πολλές φορές επισκιάζουν τα υπόλοιπα. «Για αυτούς τους προϊσταμένους, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Εάν είναι αποδοτικοί, ο κόσμος δεν διερωτάται πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Riggio.

4. Αυτοπεποίθηση

Είναι εύκολο να μπερδέψει κανείς τον εγωισμό με την αυτοπεποίθηση και την ισχύ, δήλωσε ο Riggio. «Μας προσελκύουν τα άτομα που παρουσιάζονται ως ικανά – σαν να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη και να διαχειριστούν έναν ηγετικό ρόλο», δήλωσε ο ίδιος και προσέθεσε «Αλλά μπορεί να είναι νάρκισσοι και τα πράγματα ενδέχεται να ξεφύγουν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο υπάλληλος που θέλουν όλοι οι CEOs – Τα 4 χαρακτηριστικά

«Σιωπηλή απόλυση»: Ένα 83% των εργαζομένων το έχει βιώσει – Τα 7 σημάδια

Δουλεύουν πραγματικά όσοι τηλεργάζονται; Τι πιστεύουν οι προϊστάμενοί τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News