BUSINESS & FINANCE

Εξοικονόμηση ενέργειας: Στο «ράφι» οι σκέψεις μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων

Εξοικονόμηση ενέργειας: Στο «ράφι» οι σκέψεις μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων

(upd) Εγκαταλείπονται, όπως όλα δείχνουν, οι σκέψεις για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, στην προσπάθεια εξοικονόμησης ρεύματος.

Όπως φαίνεται, το μέτρο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να δοθεί ένας νέος γύρος ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που θα επηρεάζονταν, δηλαδή στο σύνολο της αγοράς.

Το σενάριο που είχε πέσει στο τραπέζι αφορούσε τη μείωση του εθνικού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά μία ώρα έτσι ώστε να κλείνουν στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ. που ισχύει σήμερα.

Σήμερα, άλλωστε, στις 3.30 μ.μ. ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων θα συναντηθεί με φορείς της αγοράς, κυρίως εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των λοιπών κλάδων του λιανεμπορίου. Κατά τη συνάντηση ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους φορείς της αγοράς ότι δεν πρόκειται τελικώς να ληφθεί κάποιο μέτρο περί υποχρεωτικής μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Χθες, πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε με ανακοίνωσή του να ισχύσει από τις 10 Οκτωβρίου μειωμένο ωράριο και συγκεκριμένα τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10 π.μ. και να κλείνουν στις 4 μ.μ. τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο και στις 7 μ.μ. την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή. «Οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν, χωρίς να είναι δεσμευτικό, το ωράριο που πιστεύουν ότι εξυπηρετεί τη δική τους αγορά. Το βασικό είναι εάν υπάρχει πρόθεση της πολιτείας να παρέμβει στο λεγόμενο εθνικό ωράριο», σχολίασε στο «MR» εκπρόσωπος κορυφαίας οργάνωσης του ελληνικού εμπορίου.

Βεβαίως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας ακόμη και κατά μία ώρα σημαίνει περιορισμό των αγορών εκ νέου και για άλλο λόγο ύστερα από μία διετία συνεχών περιορισμών στο λιανεμπόριο λόγω κορωνοϊού.

Αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης εξέδωσε γραπτή δήλωση για το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων επισημαίνοντας ότι το μέτρο πρέπει να είναι οριζόντιο, να δοθεί αυτομάτως επιδότηση, να έχει περιορισμένη ισχύ, αλλά και να δοθεί δυνατότητα ευέλικτης εργασίας. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής: «Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις. Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

  1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
  4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη  η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Από την πλευρά του, πάντως, το λιανεμπόριο ήδη έχει προχωρήσει σε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης, όπως είναι τα σβηστά φώτα και οι σβηστές πινακίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αντικατάσταση των ψυγείων στα σούπερ μάρκετ με καινούργια χαμηλότερης κατανάλωσης, η αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Διαβάστε επίσης: 

Ενεργειακή κρίση: Ερχεται συσκότιση στα καταστήματα

Σβήνουν τα φώτα, επενδύουν σε φωτοβολταϊκά τα σουπερμάρκετ

Ξεκινάει η μάχη εξοικονόμησης ρεύματος: Τι εξετάζεται για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News