Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 10:37
BUSINESS & FINANCE

Επιδοτήσεις Οκτωβρίου: Οι κλίμακες για το ρεύμα – 90 ευρώ/MWh στο αέριο

Επιδοτήσεις Οκτωβρίου: Οι κλίμακες για το ρεύμα – 90 ευρώ/MWh στο αέριο

Κλιμακωτή, με βάση την κατανάλωση, θα είναι από την 1η Οκτωβρίου η επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η επιδότηση αφορά όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου και διαμορφώνεται ως εξής:

–  Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, απορροφάται το 90% της αύξησης με επιδότηση 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα που βρίσκονται στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης.

– Για μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν κατά 15% τη μέση κατανάλωσή τους σε σχέση με πέρυσι, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

– Για μηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, απορροφάται το 70% της αύξησης με επιδότηση 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Ισχύει και εδώ η αύξηση της επιδότησης κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα εάν μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση. 

 – Για τα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο δίνεται επιδότηση 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Εμπορικά Τιμολόγια

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh ανέρχεται στα 398
€/ΜWh και απορροφάται το 80% της αύξησης.

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής
τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh.

– Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Φυσικό αέριο 

Για τους οικιακούς καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση από την ΔΕΠΑ  και τις άλλες εταιρείες, στα 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης. Απορροφάται έτσι το 50% της αύξησης, για 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και για τη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, η επιδότηση θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.

Ειδικό τέλος 

Ανακοινώθηκε επίσης ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τα νέα τιμολόγια 

Oι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εξαντλώντας όλα τα νόμιμα περιθώρια, ανακοίνωσαν τα μεσάνυχτα τα νέα τιμολόγια για τον Οκτώβριο, τα οποία είναι μειωμένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. 

Η ΔΕΗ έδωσε τιμές 0,595 €/kWh για καταναλώσεις έως 500 kWh στη χρέωση ημέρας και 0,607 ευρώ για πάνω από 500 kWh. Στη νυχτερινή χρέωση το κόστος είναι 0,554 €/kWh. Τον Σεπτέμβριο, οι αντίστοιχες τιμές ήταν 0,788€/kWh και 0,80€/kWh για την χρέωση ημέρας και 0,747€/kWh για τη νυχτερινή. Το πάγιο παραμένει στα 3,5 ευρώ.

Το Ήρων Protect στα 0,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. 

H Elpedison 59,05-63, €/kWh με έκπτωση συνέπειας.

H Volterra 68,5 €/kWh.

H Ελίν 59,9 €/kWh ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε επίσης: 

Μειώσεις 25% στα τιμολόγια του Οκτωβρίου ανακοίνωσε η ΔΕΗ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερες έως 20% οι χρεώσεις των παρόχων τον Οκτώβριο

Τα SOS των νέων επιδοτήσεων για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News