BUSINESS & FINANCE

Μεγάλη ζήτηση για ξυλόσομπες, ηλιακούς: «Φωτιά» οι τιμές

Μεγάλη ζήτηση για ξυλόσομπες, ηλιακούς: «Φωτιά» οι τιμές

Με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και όχι με διατίμηση εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης να περιορίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας στην πώληση καυσόξυλων και εν γένει καύσιμων υλών. Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης με φορείς της εν λόγω αγοράς, όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει την επιβολή πλαφόν στις τιμές των εν λόγω προϊόντων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται, καθώς κρίθηκε ότι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες διαταραχές στην αγορά. Έτσι, ως καλύτερη λύση φαίνεται να προκρίνεται η υπαγωγή των εν λόγω προϊόντων στη ρύθμιση που ισχύει και για βασικά τρόφιμα κ.α. είδη περί πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Επίσης, μελετάται να υποχρεωθούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καυσόξυλων να δηλώνουν τα αποθέματα, όπως είχε γίνει π.χ. και με τα άλευρα και άλλα προϊόντα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν και θέματα επάρκειας σε καυσόξυλα και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με την προσφορά. Όχι διότι δεν υπάρχει επάρκεια πρώτης ύλης, στα δημόσια και ιδιωτικά δάση που χρησιμοποιούνται για τον λόγο αυτό, αλλά διότι διαπιστώνεται βραδύτητα στην υλοτόμηση από την πλευρά των δασικών συνεταιρισμών. Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των δασών.

Οι τιμές των καυσόξυλων πάντως έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι, κατά 30%-40%, φτάνοντας τα 140 ευρώ το κυβικό, από 100 πέρυσι. Σε αρκετά υψηλότερες τιμές, όμως πωλούνται φέτος και οι ξυλόσομπες και οι σόμπες πέλετ, αλλά και οι σόμπες υγραερίου. Έτσι, λοιπόν, μια απλή ξυλόσομπα 9 kW που πέρυσι τον Σεπτέμβριο κόστιζε 168 ευρώ, φέτος κοστίζει 235 ευρώ, αύξηση δηλαδή 40%. Μια σόμπα πέλετ που τον περσινό Σεπτέμβριο κόστιζε 875 ευρώ, φέτος κοστίζει 1000 ευρώ, η τιμή της δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 15%. Άλλες σόμπες πέλετ που είναι και αερόθερμες έχουν τιμές αυξημένες κατά 25%, από τα 1.010 ευρώ πέρυσι στα 1.255 ευρώ φέτος. Πολύ ακριβότερες σε σύγκριση με πέρυσι είναι και οι σόμπες υγραερίου, με τις τιμές αυξημένες πάνω από 40%, στα 180 ευρώ φέτος από 125 ευρώ πέρυσι.

Πέρα από το γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων, βασικός λόγος για την αύξηση των τιμών είναι και η μεγάλη ζήτηση ή η διαφαινόμενη μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα αυτά. Σύμφωνα με στοιχεία από την Skroutz, το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Σεπτεμβρίου οι αναζητήσεις για καύσιμες ύλες (πέλετ, μπρικέτες, προσανάμματα) ήταν σχεδόν εξαπλάσιες (484%)  σε σύγκριση με το πρώτο δεκαήμερο του περσινού Σεπτεμβρίου. Κατά 318% είναι αυξημένες οι αναζητήσεις για ξυλόσομπες, κατά 122% οι αναζητήσεις για σόμπες pellet, κατά 107% για τζάκια.

Κάποιοι επίσης φαίνεται ότι θα στραφούν στον ηλιακό θερμοσίφωνα για να μην καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να έχουν ζεστό νερό, ενώ σε αυτή τη λύση φαίνεται θα καταφύγουν και όσοι είχαν ζεστό νερό μέσω ατομικού λέβητα φυσικού αερίου (boiler). Οι αναζητήσεις για ηλιακά συστήματα είναι φέτος αυξημένες κατά 68% σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη οι αναζητήσεις για ηλεκτρικά τζάκια είναι μειωμένες κατά 1%. Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις αναζητήσεις που έχουν γίνει από τους χρήστες και όχι απαραιτήτως αγορές. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις αναζητήσεις, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δείχνουν αν μη τι άλλο προς τα πού θα κατευθυνθεί φέτος η ζήτηση.

Διαβάστε επίσης: 

Επίδομα θέρμανσης: Ποια είναι τα ποσά που θα δοθούν – Παραδείγματα

Υπ. Ανάπτυξης: Έρχεται παρέμβαση στην τιμή καυσόξυλων και πέλετ

Επιδοτήσεις στο ρεύμα: Κίνητρα και εκπτώσεις σε όσους εξοικονομούν ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News