Business & Finance Κυριακή 11/09/2022, 19:57
BUSINESS & FINANCE

Αυτό είναι το νέο επίδομα θέρμανσης – Τα νέα κριτήρια

Αυτό είναι το νέο επίδομα θέρμανσης – Τα νέα κριτήρια

Ίδια «λογική» αλλά εντελώς διαφορετική «περίμετρο» προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης. Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εξειδικεύσει το πρωί τα μέτρα και σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τουλάχιστον 3.000 ευρώ (ώστε το όριο των 14.000 ευρώ που ισχύει σήμερα να αυξηθεί στα 17.000 ευρώ για τον εργένη και αντίστοιχα για τον παντρεμένο) αλλά και αύξηση του τελικού ποσού κατά τουλάχιστον 15%. Στο φετινό επίδομα θέρμανσης θα υπάρχει και μια ακόμη «καινοτομία»: όσοι λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης και προσκομίσουν τιμολόγια πετρελαίου θέρμανσης θα δουν το ποσό της ενίσχυσης να διπλασιάζεται. Το ίδιο θα γίνει και με όσους εμφανίστηκαν πέρυσι να καταναλώνουν φυσικό αέριο και φέτος θα εμφανιστούν να καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Με τη διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά ποσοστό μεγαλύτερο του πληθωρισμού, θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων από περίπου 800.000 πέρυσι σε 1,3 εκατομμύρια φέτος. Το ποσό «βάσης» (που καθορίζει και το τελικό ύψος του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στα 340-360 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι). Επί αυτού του ποσού βάσης θα εφαρμόζεται ο συντελεστής του επιδόματος που διαφοροποιείται ανάλογα με τον τόπο κατοικίας (σ.σ ουσιαστικά το τελικό ύψος καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα). Διεύρυνση αναμένεται και στο περιουσιακό κριτήριο καθώς πλέον η αξία των ακινήτων θα πρέπει να υπολογίζεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η «λογική» του επιδόματος δεν θα αλλάξει. Όποιος χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο και πληροί τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα πάρει το επίδομα (όπως επίσης και την επιδότηση επί της τιμής που προωθείται). Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θέλει να στρέψει στο πετρέλαιο θέρμανσης και γιατί η κατανάλωση είναι πολύ φθηνότερη για το νοικοκυριό συγκριτικά με το φυσικό αέριο (τουλάχιστον με βάση τα τωρινά δεδομένα) και γιατί οι φόροι που εισπράττονται από το πετρέλαιο θέρμανσης είναι περισσότεροι συγκριτικά με το φυσικό αέριο. 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: 21 μέτρα στήριξης ύψους 5,5 δισ. ευρώ

Μητσοτάκης (ΔΕΘ): Τα μέτρα δεν εκτροχιάζουν τους στόχους – Επενδυτική βαθμίδα το 2023

Ενεργειακή κρίση: Κίνητρα για επιστροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News