Business & Finance Σάββατο 30/07/2022, 10:31
BUSINESS & FINANCE

Εξ αποστάσεως εργασία: 3 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι μάνατζερ

Εξ αποστάσεως εργασία: 3 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι μάνατζερ

Το γραφείο μπορεί να φαίνεται σαν το πιο ιδανικό περιβάλλον για να ηγηθείς μιας ομάδας, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητη η φυσική παρουσία.

Αυτό λέει ο Tom Gimbel, εμπειρογνώμονας ηγεσίας και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας απασχόλησης LaSalle Network με έδρα το Σικάγο, ο οποίος συνεργάζεται τακτικά με άλλους ηγέτες για να τοποθετήσει ανθρώπους σε θέσεις εργασίας σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Ο Gimbel λέει ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εργοδότες επιμένουν να επιστρέψουν οι υπάλληλοί τους στο γραφείο, οι ηγέτες μπορούν να είναι εξαιρετικοί στις δουλειές τους σε απομακρυσμένο περιβάλλον: Η εξαιρετική ηγεσία συνοψίζεται σε «συμπονετική υπευθυνότητα» και μπορείτε να το εξασκήσετε ακόμα και αν βρίσκεστε σε ένα χώρο 5.000 μίλια μακριά.

Μια έρευνα της McKinsey & Company που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι 80 εκατομμύρια Αμερικανοί ασχολούνται με κάποιο είδος υβριδικού τρόπου εργασίας, αλλά πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εργάζονται εξ αποστάσεως για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας όταν τους δοθεί η επιλογή.

«Οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να έχουν και να εργάζονται για έναν ηγέτη που τους προκαλεί, που τους οδηγεί, αλλά και που έχει συμπόνια», λέει ο Gimbel στο CNBC Make It. Προσθέτει δε ότι η απόσταση δεν παίζει κανένα ρόλο, αρκεί να έχεις υπόψη σου τρεις βασικές στρατηγικές:

1. Σεβασμός των ορίων μεταξύ των συναδέλφων

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οι ηγέτες που εργάζονται εξ αποστάσεως πρέπει να είναι προσεκτικοί και να σέβονται τα όρια, λέει ο Gimbel. Είναι ένας τρόπος επίδειξης συμπόνιας -ζωτικής σημασίας σε ένα απομακρυσμένο περιβάλλον, όπου τα περιβάλλοντα εργασίας μπορεί να μην είναι πάντα ιδανικά ή μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα γεγονότα.

Συμπόνια μπορεί να σημαίνει κατανόηση για το πότε συμβαίνουν έκτακτα περιστατικά, είτε πρόκειται για άρρωστα μέλη της οικογένειας, για προβλήματα ψυχικής υγείας ή για ανάγκη να ταξιδέψουμε την τελευταία στιγμή, λέει ο Gimbel. Μπορεί επίσης να σημαίνει να λαμβάνεις υπόψη ότι υπάρχουν άτομα που εργάζονται σε διαφορετικές ζώνες ώρας και να διασφαλίζεται ότι η συναντήσεις γίνονται σε εύλογες και για αυτούς ώρες.

«Μπορεί να ακούγεται βασικό, αλλά έχω δει πολλούς ηγέτες που δεν σέβονται τα όρια», λέει ο Gimbel. «Και αυτό πρέπει να είναι το Νο. 1».

2. Προγραμματίστε κατ’ ιδίαν συναντήσεις

Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε όταν η εργασία πραγματοποιείται σε απομακρυσμένο περιβάλλον, λέει ο Gimbel.

Προσπαθήστε να προγραμματίζετε συναντήσεις με άλλα άτομα στον εικονικό χώρο εργασίας σας σε τακτική βάση, καθώς αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τους συναδέλφους σας σε εγρήγορση χωρίς να είστε «πάνω από το κεφάλι τους» και να τους δίνετε μία τακτική ενημέρωση των αναθεωρημένων προσδοκιών και στόχων.

Ο Gimbel λέει ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία και πολλοί χώροι εργασίας μετατράπηκαν σε απομακρυσμένους, ορισμένοι ηγέτες σταμάτησαν να θεωρούν τους υπαλλήλους τους υπεύθυνους επειδή φοβόντουσαν ότι θα τους χάσουν. Αυτό αφορά είτε σε άτομα που μπορεί να έχουν κακή απόδοση και να χρειάζονται επιπλέον καθοδήγηση είτε άτομα με υψηλή απόδοση που μπορεί να φαίνεται ότι δεν χρειάζονται καθόλου τη βοήθειά σας.

«Δεν μπορεί να είναι “εκτός οπτικής γωνίας, εκτός νου”», λέει ο Gimbel. «Και, μόνο και μόνο επειδή κάποιος κάνει καλά τη δουλειά του δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει την προσοχή ένας προς έναν».

3. Βρείτε τρόπους να δείξετε στους άλλους ότι νοιάζεστε

Το να δείχνετε στους άλλους ότι νοιάζεστε για αυτούς προσωπικά -όχι μόνο ως συνάδελφος ή υπάλληλος- μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ισχυρές εργασιακές σχέσεις σε ένα απομακρυσμένο περιβάλλον, λέει ο Gimbel. Οι άνθρωποι θέλουν να συνεργαστούν με ηγέτες που πραγματικά τους καταλαβαίνουν και τους νοιάζονται, ή τουλάχιστον κάνουν μια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν χρειάζεται να βλέπετε ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο για να το πετύχετε. Για παράδειγμα, ο Gimbel προτείνει να ρωτήσετε πού βρίσκονται οι απομακρυσμένοι συνάδελφοί σας: Πώς είναι στη Νέα Υόρκη ή το Πίτσμπουργκ; Πώς συγκρίνεται αυτό με το Σαν Φρανσίσκο ή το Λας Βέγκας; Ρωτώντας για αυτές τις λεπτομέρειες μπορεί να κάνει τους άλλους να νιώσουν ότι ενδιαφέρεστε για το ποιοι είναι και πώς είναι η ζωή τους.

Μια άλλη σύσταση: Δείξτε την εκτίμησή σας ακολουθώντας την «παλιά σχολή»

Η απομακρυσμένη εργασία «ενισχύει το να γίνονται τα πάντα ηλεκτρονικά», περιορίζοντας συχνά τις αλληλεπιδράσεις σας με τους συναδέλφους σας σε βιντεοκλήσεις, email και μηνύματα Slack, λέει ο Gimbel. Η αποστολή χειρόγραφων καρτών, επιστολών ή σημείων εκτίμησης μέσω ταχυδρομείου μπορεί να είναι ένας πολύ πιο ουσιαστικός τρόπος σύνδεσης με τα άτομα με τα οποία συνεργάζεστε.

«Χρησιμοποιήστε τις παραδοσιακές οδούς επικοινωνίας για να δείξετε στους ανθρώπους σας ότι νοιάζεστε για αυτούς», λέει ο Gimbel. «Μπορεί να έχει ανέλπιστα θετικά αποτελέσματα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Eίστε εσωστρεφείς; Mπορεί να έχετε χαρίσματα ενός σπουδαίου ηγέτη

Τεντ Σαράντος: Όταν ο βασιλιάς του Χόλιγουντ «έφαγε πόρτα» στο πατρικό του στη Σάμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News