Κόσμος Κυριακή 24/07/2022, 07:45
ΚΟΣΜΟΣ

Eίστε εσωστρεφείς; Mπορεί να έχετε χαρίσματα ενός σπουδαίου ηγέτη

Eίστε εσωστρεφείς; Mπορεί να έχετε χαρίσματα ενός σπουδαίου ηγέτη

Mπορείς εύκολα να παραβλέψεις το ήσυχο άτομο μέσα στο δωμάτιο. Όμως, οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορεί να διαθέτουν ικανότητες που μπορούν να τους κάνουν σπουδαίους ηγέτες, σύμφωνα με την Susan Cain. 

H Cain, συγγραφέας και από τους πιο δημοφιλείς ομιλητές του TED, συζητά για το πώς οι άνθρωποι συχνά παρεξηγούν τους εσωστρεφείς και τις ιδιότητες που διαθέτουν εδώ και μια δεκαετία. Σε μια διάλεξη «Talks at Google» το 2012, σημείωσε ότι οι εσωστρεφείς – οι οποίοι συχνά εγκλωβίζονται στο στερεότυπο του ντροπαλού, σιωπηλού και συγκρατημένου – τείνουν να θεωρούνται ανίκανοι να γίνουν ηγέτες και κατώτεροι από τους εξωστρεφείς.

Σε έρευνα του YouGov το 2021, το 52% των Αμερικανών απάντησε ότι ήταν περισσότερο εσωστρεφείς παρά εξωστρεφείς, με το 12% να αυτοαποκαλείται «εντελώς εσωστρεφής». Οι πραγματικοί ορισμοί του εσωστρεφούς και του εξωστρεφούς διαφέρουν από τα στερεότυπα: Σύμφωνα με την Cain, οι εξωστρεφείς λαχταρούν να βρίσκονται σε περιβάλλον υψηλής ενέργειας και ζητούν έντονες δραστηριότητες.

Αντίθετα, οι εσωστρεφείς ευδοκιμούν σε πιο ήσυχο περιβάλλον, όπως μικρότερες συγκεντρώσεις με στενούς φίλους – και αυτό δεν πρέπει να τους αποκλείει από ευκαιρίες ηγεσίας.

Αυτές είναι τρεις ιδιότητες των εσωστρεφών που η Cain πιστεύει ότι μπορούν να τους κάνουν εξαιρετικούς ηγέτες:

Οι εσωστρεφείς μπορεί να είναι πιο συντηρητικοί ως προς την ανάληψη κινδύνου

Η ανάληψη ρίσκου θεωρείται συχνά ζωτικής σημασίας για να γίνεις ηγέτης. Αλλά στην πραγματικότητα, οι ηγέτες δεν πρέπει να αναλαμβάνουν κινδύνους μόνο και μόνο για την αδρεναλίνη – και μια πιο συντηρητική προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των κινδύνων, είπε η Cain.

Οι εσωστρεφείς συνήθως δεν αγνοούν τα «προειδοποιητικά σήματα» όπως κάνουν οι εξωστρεφείς όταν σκέφτονται μια επικίνδυνη απόφαση, σημειώνει η Cain. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να πάρουν βιαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν επιβλαβείς για τους ίδιους ή τους γύρω τους, πρόσθεσε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς δεν παίρνουν ρίσκα, γιατί το κάνουν. Απλά, τείνουν να είναι πιο αργοί και πιο προσεκτικοί σχετικά με αυτό».

Ένα από τα συνηθισμένα της παραδείγματα, ο Γουόρεν Μπάφετ που αυτοκαλείται εσωστρεφής και ο οποίος έχει δηλώσει από το 1985 ότι η ιδιοσυγκρασία του είναι το κλειδί για την επενδυτική του προσέγγιση.

Οι εσωστρεφείς μπορεί να είναι πιο δημιουργικοί

Έρευνες δεκαετιών δείχνουν ότι οι «ιδιαίτερα δημιουργικοί άνθρωποι» τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον επιστημονικό τομέα είναι συχνά εσωστρεφείς. Η εξήγηση της Cain είναι ότι οι περισσότεροι εσωστρεφείς αισθάνονται άνετα με τη μοναξιά ή με το να είναι μόνοι: «Αυτό είναι το βασικό συστατικό, γιατί η μοναξιά αποδεικνύεται ότι είναι πραγματικός καταλύτης για τη δημιουργικότητα».

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εξωστρεφείς δεν είναι δημιουργικοί, σημειώνει η Cain, όμως οι εσωστρεφείς είναι συχνά πιο ικανοί να αξιοποιήσουν ένα υψηλότερο επίπεδο δημιουργικότητας. Σύμφωνα με την συγγραφέα, το να είσαι μόνος μπορεί να σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις τις δικές σου ιδέες και να αποκτήσεις πρόσβαση στη δημιουργικότητά σου χωρίς περισπασμούς.

Οι εσωστρεφείς μπορούν να λύσουν καλύτερα προβλήματα

Αυτές οι δεξιότητες δημιουργικής σκέψης συνδέονται στενά με ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό των εσωστρεφών, σύμφωνα με την Cain: την ικανότητα αποτελεσματικής επίλυσης προβλημάτων.

Οι εσωστρεφείς συχνά επεξεργάζονται τις πληροφορίες πιο προσεκτικά από άλλους ανθρώπους και ο πιο προσεκτικός έλεγχος μπορεί να τους βοηθήσει να καταλήξουν σε καλύτερες λύσεις. 

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα φοιτητών μετάφρασης ξένων γλωσσών που εργάζονταν σε κείμενα με περισσότερες από 500 λέξεις να περιγράψουν τη διαδικασία σκέψης τους δυνατά καθώς εργάζονταν.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να εντοπίσει διαφορές στις στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων μεταξύ εσωστρεφών και εξωστρεφών – και τελικά διαπίστωσε ότι οι εσωστρεφείς μαθητές είχαν καλύτερες επιδόσεις, επειδή έκαναν μεγαλύτερη παύση για να διαβάσουν προσεκτικά το υλικό και να εξετάσουν πολλές επιλογές για την καλύτερη μετάφραση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας καλός μάνατζερ

Ομπάμα: Πώς είναι ένας αληθινός ηγέτης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News