ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Κάτω του 1 ευρώ υποχώρησε το κόστος δεδομένων κινητής

Κάτω του 1 ευρώ υποχώρησε το κόστος δεδομένων κινητής

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε, κατά το 2021, το κόστος των δεδομένων (data) κινητής τηλεφωνίας, συγκριτικά με το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), πέρυσι το έσοδο ανά Gb των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών υποχώρησε κάτω από το 1 ευρώ. Εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2015 το αντίστοιχο μέγεθος ξεπερνούσε ελαφρώς τα 8 ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι τα δεδομένα κινητής αποτελούν, ίσως, το μοναδικό αγαθό του οποίου η τιμή υποχωρεί συνεχώς, ανεξαρτήτως της μεταβλητότητας των μακροοικονομικών συνθηκών και των πληθωριστικών πιέσεων. Σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Ιούνιο, οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν τη μοναδική κατηγορία αγαθών-υπηρεσιών που κατέγραψε υποχώρηση κατά 2,2%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, το 2021 το σύνολο των εσόδων των παρόχων από data ανήλθε σε 566,8 εκατ. ευρώ, με τη συνολική κίνηση δεδομένων (μέσω κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ κ.λπ.) να διαμορφώνεται σε 576,8 δισεκατομμύρια Megabytes (Mb). Από τα μεγέθη αυτά προκύπτει ότι το 2021 το έσοδο των παρόχων ανήλθε σε 0,98 ευρώ ανά Gb, έναντι 1,31 ευρώ το 2020. Η καθοδική πορεία προς τη ζώνη του 1 ευρώ ανά Gb είχε ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2021, οπότε το κόστος είχε διαμορφωθεί σε 1,15 ευρώ. Αντίστοιχα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 το έσοδο των παρόχων ανήλθε σε 0,87 ευρώ, με τη συνολική κίνηση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να είναι 350,2 δισ. Mb και τα έσοδα να ανέρχονται σε 305,8 εκατ. ευρώ.

Η επεξεργασία των στοιχείων από το 2015 και ύστερα φανερώνει ότι κάθε χρόνο η κατανάλωση data αυξάνεται: πριν από επτά χρόνια η συνολική χρήση δεδομένων είχε διαμορφωθεί σε μόλις 36 δισεκατομμύρια Mb, δηλαδή ήταν περισσότερο από 15 φορές χαμηλότερη, συγκριτικά με την περασμένη χρονιά. Η πορεία όμως του κόστους είναι αντιστρόφως ανάλογη, συγκριτικά με την κίνηση, δεδομένου ότι το 2015 οι πάροχοι εισέπρατταν περίπου 8 ευρώ ανά Gb. Με τα δεδομένα αυτά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η μείωση του κόστους των data επιτρέπει στην Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική σε σχέση ως προς τις χρεώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η αποκλιμάκωση της τιμής των δεδομένων κινητής αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένου ότι οι πάροχοι προσφέρουν, συστηματικά, στους χρήστες τους δωρεάν data.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Tefficient, που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες, για τη χρήση δεδομένων σε 46 χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα το 2021 έναντι του 2020 κατέλαβε την τρίτη θέση με ρυθμό αύξησης 45% στη χρήση data. Κατά την ίδια έρευνα, το κόστος ανά Gb καταγράφει διεθνώς πτωτική πορεία, με την Ελλάδα να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των χρεώσεων μετά την Ισπανία.

Κατά καιρούς, έρευνες εμφανίζουν την Ελλάδα να διαθέτει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη τιμές δεδομένων κινητής. Ωστόσο, η εικόνα αυτή, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, έχει διαμορφωθεί βάσει της ανάλυσης των ονομαστικών τιμών, που διαφέρουν σε σχέση με τις τελικές προσφερόμενες τιμές, ύστερα από προσφορές και ειδικές εκπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, πλέον, τα έσοδα ανά GB των παρόχων είναι χαμηλότερα του ψυχολογικού φράγματος του 1 ευρώ, με αποτέλεσμα το τοπίο να είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το 2019.

Τότε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι είναι «αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω». Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε τότε πει ότι «είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας» η μείωση των χρεώσεων των δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: 

Έρχονται WiFi και 5G στο Μετρό της Αθήνας

Κομισιόν: Παράταση έως το 2032 για περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού

Το τέλος του «χρόνου ομιλίας»: Νέα εποχή στην κινητή τηλεφωνία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News