Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 16:41
BUSINESS & FINANCE

Εκδήλωση για τη μετεγκατάσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρουσία της Μ. Βεστάγκερ

Εκδήλωση για τη μετεγκατάσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρουσία της Μ. Βεστάγκερ

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης παρέστη σήμερα στην εκδήλωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Ζάππειο κατά την οποία ανακοινώθηκε η μετεγκατάσταση των γραφείων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ιδιοκτησίας μέχρι τώρα της Τραπέζης της Ελλάδος. Στο κτίριο πρόκειται να δημιουργεί ένας διοικητικός πολυχώρος καθώς, εκτός από τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σχεδιάζεται να μεταφερθούν σ’ αυτό ο Συνήγορος του Καταναλωτή, υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων καθώς και άλλων φορέων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Ιωάννης Λιανός, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ελευθέριος Ζαγορίτης, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Καλλιόπη Μπενετάτου, η εγκριθείσα από τη Βουλή των Ελλήνων, νέα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Χαρά Νικολοπούλου, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, κ. Νιόβη Ρίγκου και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.
 
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Α. Γεωργιάδης είχε συνάντηση με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Θέλω κατ’ αρχάς να τονίσω ότι χάρις και στην αλληλεγγύη, την υποστήριξη και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική οικονομία εξήλθε της οικονομικής κρίσης του 2010, βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και ο ελληνικός λαός ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω, αγαπητή κυρία Βεστάγκερ, και εσάς προσωπικά και το σύνολο των συνεργατών  σας για την εποικοδομητική συνεργασία.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Γιάννη Λιανό και την ομάδα του, την αντιπρόεδρο, κα Μπενετάτου, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται και με την οποία είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Αυτά τα τρία χρόνια καταφέραμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά. Πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της Αρχής Ανταγωνισμού. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή των νόμων της αγοράς οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Με τη σημερινή απόφαση κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά: να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό «Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή» στο κέντρο της Αθήνας, στο ιστορικό κτίριο που στέγαζε παλιά την Εθνική Λυρική Σκηνή. Σε ένα στρατηγικό σημείο καθώς απέναντι βρίσκεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τα μέλη του οποίου συναλλάσσονται συχνά με τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Συνηγόρου του Καταναλωτή και σε πολύ κοντινή απόσταση το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου καταλήγουν πολλές υποθέσεις καθώς και πανεπιστημιακές σχολές, οι φοιτητές των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται αυτές τις Αρχές που είναι τόσο σημαντικές για την οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς. 

Έχουμε το όραμα να δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από ένα κτίριο: όπως προείπα, το “Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή”, το οποίο θα συμβάλλει και στην εκπαίδευση των ανθρώπων της αγοράς στο να ακολουθούν τους κανόνες της, που στο τέλος αποβαίνει στο δικό τους όφελος.

Θέλω να ευχαριστήσω την Τράπεζα της Ελλάδος, φυσικά τον διοικητή και στενό μου φίλο, κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πολύ περισσότερο τον υποδιοικητή, κ. Θεόδωρο Πελαγίδη καθώς η κεντρική τράπεζα ως ιδιοκτήτης του κτιρίου συνέβαλε εποικοδομητικά σ’ όλη αυτήν την προσπάθεια ώστε μετά από κάποια χρόνια να βλέπουμε το κτίριο και να είμαστε υπερήφανοι που ξεκίνησε επί των ημερών μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι, κυρία αντιπρόεδρε. Αποδείξατε ότι είστε πραγματική φίλη της Ελλάδας».

Δηλώσεις μετά την εκδήλωση (on camera):

Μαργκρέτε Βεστάγκερ

«Είναι πράγματι πρόοδος να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό σπίτι για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Θεωρώ ότι θα καταστήσει πιο εύκολο για τους πολίτες να διαπιστώνουν ότι η αγορά υπηρετεί τον καταναλωτή. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται η προσπάθεια: Ο καθένας να έχει τη δύναμη για να επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα».

Άδωνις Γεωργιάδης
«Η Κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια να αποκτήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Συνήγορος του Καταναλωτή και διάφορες άλλες σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες ένα πραγματικό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας που θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, θα συμβάλλει στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος και θα βοηθήσει πάρα πολύ τη λειτουργία της Αρχής Ανταγωνισμού. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Βεστάγκερ που ήταν μαζί μας σήμερα εδώ. Η παρουσία της αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα και η όλη της βοήθεια πολύ σημαντική για το καλό μέλλον του ελληνικού λαού».

Ιωάννης Λιανός (πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού):

«Ο σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα πολυχώρο δημόσιας διοίκησης που δεν υπάρχει όμοιος στην Ελλάδα με την ενίσχυση της συνεργασίας τόσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις αρχές Προστασίας του Καταναλωτή και ειδικά τον Συνήγορο του Καταναλωτή αλλά και επίσης με συνεργασία με άλλους φορείς, τις Ενώσεις Καταναλωτών, τις Ενώσεις Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να παίξουν ένα σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο για την ενίσχυση και την προώθηση της ιδέας και της κουλτούρας του ανταγωνισμού στη χώρα. Είναι, συνεπώς, ένα σημαντικό πρότζεκτ που προχωρά κι ελπίζω να ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια».

Θεόδωρος Πελαγίδης (υποδιοικητής Τραπέζης της Ελλάδος):
«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συμβάλλει τόσο με ιδέες όσο και το κτίριο που είναι το πιο σημαντικό. Πάντα ένας χώρος είναι σημαντικός για τη συνεργασία διότι καθορίζει, σηματοδοτεί και στιγματίζει με την καλή έννοια του όρου τη συνεργασία όλων των φορέων, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι ανεξάρτητοι φορείς, πολύ σημαντικοί και θα έλεγα τόσο απαραίτητοι στη συγκεκριμένη περίοδο, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τη χαλιναγώγηση των τιμών και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News