BUSINESS & FINANCE

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και η ανησυχία για το φυσικό αέριο

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και η ανησυχία για το φυσικό αέριο

Η εβδομάδα που φθάνει στο τέλος της  έφερε πολλές σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία. Η μεγαλύτερη είδηση για την ελληνική οικονομία ήταν η χθεσινή: Η χώρα πήρε το πρώτο πράσινο φως  από το Εurogroup για την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία.  Κλείνει με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο κεφάλαιο  για την οικονομία. 

Η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου, όταν θα υπάρξει και η τυπική πολιτική απόφαση, μπαίνει σε νέα τροχιά. Δεν θα αποτελεί την εξαίρεση, δεν θα είναι πια το μαύρο πρόβατο. Θα υπάρχει η  εξάμηνη διαδικασία της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης που ισχύει ήδη για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία  ενώ παράλληλα θα τρέχει αλλά και η 3μηνη παρακολούθηση από τον ESM  στα πλαίσια του «Early Warning». 

Η έξοδος της Ελλάδας από την εποπτεία ήρθε σε μια ταραγμένη εποχή αλλά σίγουρα ήταν το θετικότερο μήνυμα που θα μπορούσε να δοθεί αυτή τη στιγμή από τις αγορές. Αποτελεί  άλλωστε και είναι ένα από τα βήματα που έπρεπε να κάνει η χώρα ώστε να μπορέσει να βρεθεί σε επενδυτική βαθμίδα από το 2023. 

Η ελληνική οικονομία δείχνει προς το παρόν ότι αντέχει, καθώς ΑΕΠ, φορολογικά έσοδα και τουρισμός δίνουν θετικά σήματα. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες οι ανησυχίες έχουν ενταθεί, καθώς το παιχνίδι της Ρωσίας με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου κοντά στα 150 ευρώ. 

Η κατάσταση ξεκινά να είναι δύσκολη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο χθες να σχολιάζει σε ερώτηση για τις ροές του φυσικού αερίου πως προς το παρόν βλέπουμε σήματα από την Ρωσία, δεν είναι αποφάσεις από τη ρωσική πλευρά, παρόλα αυτά  ανέφερε πως η Κομισιόν στις τελευταίες της προβλέψεις έχει ενσωματώσει και ένα δυσμενές σενάριο για προβλήματα στην προσφορά του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Στην έκθεση του για την Ελλάδα ο ESM, πάντως, σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει σκιές στις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Το μέγεθος των επιπτώσεων μένει να φανεί, αλλά η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί δεδομένης της εξάρτησής της από τον τουρισμό και από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τιμή που έχει υπολογιστεί ως βάση στα σενάρια του οικονομικού επιτελείου είναι τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κάθε 10 ευρώ αύξησης του φυσικού αερίου ισοδυναμούν με απώλειες στο ΑΕΠ της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ  κατ΄ έτος και αυτό σημαίνει πως  ο νέος στόχος για ανάπτυξη 3,1% που προβλέφθηκε στο μεσοπρόθεσμο πολύ εύκολα μπορεί να «πάει περίπατο» εάν οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα. 

Αυτό που φαίνεται πως απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο είναι  η εφαρμογή του νέου μηχανισμού για την ηλεκτρική ενέργεια  από την 1η Ιουλίου, καθώς εάν συνεχίσει η αύξηση του φυσικού αερίου πάνω από τα 100 ευρώ, τότε θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου  απαιτεί 300-400 εκατ. ευρώ έξτρα δαπανών από τον προϋπολογισμό για να διατηρηθεί ο στόχος του μηχανισμού. 

Διαβάστε επίσης: 

Eurogroup: Άναψε «πράσινο φως» για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

ESM: Η Ελλάδα πέτυχε σημαντικά ορόσημα το 2021 – Παραμένει ευάλωτη η οικονομία

Νέες αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει το ακριβό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News