BUSINESS & FINANCE

UniCredit για Ελλάδα: Στο 0,2% η ανάπτυξη του α΄ τριμήνου – Με 3,3% θα κλείσει το 2022

UniCredit για Ελλάδα: Στο 0,2% η ανάπτυξη του α΄ τριμήνου – Με 3,3% θα κλείσει το 2022

Θετικούς, αλλά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμά η UniCredit ότι θα παρουσιάσουν τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, 7 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου θα είναι 0,2% σε τριμηνιαία βάση, έναντι 0,4% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Για το σύνολο του 2022, οι αναλυτές περιμένουν ανάπτυξη 3,3%.

Η ανθεκτική δραστηριότητα στη μεταποίηση και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τουρισμού πιθανότατα αντιστάθμισαν και με το παραπάνω την εξασθένηση των καταναλωτικών δαπανών στο πρώτο τρίμηνο, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, εκτιμά η UniCredit.

UniCredit για Ελλάδα: Στο 0,2% η ανάπτυξη του α΄ τριμήνου – Με 3,3% θα κλείσει το 2022-1

Σύμφωνα με τον οίκο, τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Αθήνα ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση –έκτακτο επίδομα για νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, επιδοτήσεις ρεύματος και άμεσες επιδοτήσεις καυσίμων- αντισταθμίζουν τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, τουλάχιστον για τα τους πιο ευάλωτους.

Στο πλαίσιο αυτό, η UniCredit περιμένει ότι η ελληνική οικονομία θα κλείσει το 2022 με ρυθμούς ανάπτυξης 3,3% και πληθωρισμό στο 6,2%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 4,4% του ΑΕΠ.  

Για το 2023, ο οίκος αναμένει ανάπτυξη 3%, πληθωρισμό 2,3% και έλλειμμα 2,2%.

Αύξηση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο

Η UniCredit προβλέπει σημαντικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη (προς τα κάτω) και τον πληθωρισμό (προς τα πάνω)  κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, όμως εκτιμά ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα επιμείνει στη ρητορική των σταδιακών κινήσεων νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος περιμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Μία κίνηση 50 μονάδων βάσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί, όμως κατά την άποψη της UniCredit, η ΕΚΤ δεν θα θελήσει να ανοίξει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων με μία τόσο επιθετική κίνηση. Η επιλογή αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι για αργότερα, εφόσον οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κινηθούν υψηλότερα των προβλέψεων, επισημαίνεται.

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank: Βλέπει ανάπτυξη 3% και πληθωρισμό 7% φέτος

ING: Η Ευρωζώνη βαλτώνει – Ανάπτυξη 2,9% φέτος στην Ελλάδα

Morgan Stanley: Ανάπτυξη 3,2% φέτος και επενδυτική βαθμίδα έως το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News