ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Ανάπτυξη 3,2% φέτος και επενδυτική βαθμίδα έως το 2023

Morgan Stanley: Ανάπτυξη 3,2% φέτος και επενδυτική βαθμίδα έως το 2023

Ανάπτυξη 3,2% φέτος και 2,5% το 2023 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι με ανθεκτική ανάπτυξη και ομαλή υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως το 2023.

Αφότου η ελληνική οικονομία ήταν μία από τις λίγες που ανέκτησαν το χαμένο έδαφος της πανδημίας το 2021, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει στέρεη και φέτος, εμφανίζοντας όμως επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το 2023, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Παρότι οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου προκαλούν κάποια επιβράδυνση στην ελληνική οικονομία φέτος, η Morgan Stanley εξηγεί ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός ενισχύει την ονομαστική ανάπτυξη και επιτρέπει την περαιτέρω μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας, ο οποίος προβλέπεται στο 189% φέτος από 206% το 2020.

Ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα

Οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το καλό δημοσιονομικό μονοπάτι που ακολουθεί η χώρα και τη μείωση των κόκκινων δανείων οδήγησαν τις S&P και DBRS στην αναβάθμιση της Ελλάδας μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.  Ο οίκος περιμένει την αναβάθμιση της Ελλάδας και από την Fitch στις 8 Ιουλίου.

Morgan Stanley: Ανάπτυξη 3,2% φέτος και επενδυτική βαθμίδα έως το 2023-1

«Πιστεύουμε ότι εάν η ανάπτυξη της Ελλάδας παραμείνει στην τροχιά που περιμένουμε, η πιστοληπτική της αξιολόγηση θα μπορούσε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα ίσως και τον επόμενο χρόνο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Ο κίνδυνος από την αύξηση των αποδόσεων

Η ελληνική οικονομία ωφελήθηκε από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο PEPP, με αποτέλεσμα η Morgan Stanley να χαρακτηρίζει την πρόσφατη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων σαν έναν σημαντικό παράγοντα ρίσκου για τη χώρα. Παρότι η ΕΚΤ ακολουθεί μονοπάτι ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της, ο οίκος εκτιμά ότι θα προσέξει τους κινδύνους κατακερματισμού και θα αποφύγει μία ξαφνική και αδικαιολόγητη επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, χρησιμοποιώντας τις επανεπενδύσεις του PEPP με ευελιξία. Αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα, σημειώνεται.

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Δημοσιονομική πειθαρχία και διατηρήσιμη ανάπτυξη το κλειδί για το ελληνικό χρέος

Fitch: To ενεργειακό σοκ επιβραδύνει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας

BofA: Βλέπει ανάπτυξη μόλις 2,6% στην Ελλάδα φέτος – Το σοκ δεν θα είναι προσωρινό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News