ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Πόσο κινδυνεύει από στασιμοπληθωρισμό η Ελλάδα

UBS: Πόσο κινδυνεύει από στασιμοπληθωρισμό η Ελλάδα

Η ξαφνική επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης και η «τέλεια καταιγίδα» που εκτινάσσει τον πληθωρισμό σε υψηλά δεκαετιών κάνει πολλούς να μιλούν για τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι της UBS μέτρησαν τον κίνδυνο στασιμοπλωρισμού για 45 χώρες του κόσμου και διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο. Άλλωστε, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφώσει στις ΗΠΑ και πρόκειται να κορυφώσει έως τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη. 

«Το βασικό σενάριό μας δεν προβλέπει στασιμοπληθωρισμό πουθενά», αναφέρουν οι αναλυτές της UBS και εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κλείσει το 2022 στο 4,8% στις ΗΠΑ και στο 5,7% στην Ευρωζώνη. 

UBS: Πόσο κινδυνεύει από στασιμοπληθωρισμό η Ελλάδα-1

Όπως εξηγεί η UBS, οι προηγούμενες εκτιμήσεις της ήθελαν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να πιάνει «ταβάνι» στο 8% τον Ιούνιο. Όμως, η απόφαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για προσωρινό πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου αναμένεται να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ χαμηλότερο πληθωρισμό θα φέρει και η προσωρινή μείωση της φορολόγησης καυσίμων στη Γερμανία. 

Οι νέες προβλέψεις του οίκου θέλουν τον πληθωρισμό να κινείται πάνω από το 7% έως τον Σεπτέμβριο, πριν να επιστρέψει στο 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Συνολικά, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στο 6,8% για το 2022 και στο 2,1% για το 2023. 

UBS: Πόσο κινδυνεύει από στασιμοπληθωρισμό η Ελλάδα-2

Έτσι, η UBS καταλήγει πως ενώ πολλοί δείκτες του στασιμοπληθωρισμού μοιάζουν υψηλοί σήμερα, δεν θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα. 

Πάντως, ο οίκος διαπιστώνει μεγαλύτερο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Ρωσία, ενώ αντίθετα, ο κίνδυνος είναι χαμηλός σε Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Ν. Αφρική, Μεξικό και Ινδονησία. 

UBS: Πόσο κινδυνεύει από στασιμοπληθωρισμό η Ελλάδα-3

Οι στασιμοπληθωριστικές πιέσεις είναι πιο έντονες στις ανεπτυγμένες οικονομίες από ό,τι στις αναδυόμενες, όμως η UBS προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να αλλάξει εάν οι τιμές των τροφίμων παραμείνουν υψηλές. 

UBS: Πόσο κινδυνεύει από στασιμοπληθωρισμό η Ελλάδα-4

Πάντως, ο δείκτης τον οποίο έχει καταρτίσει ο οίκος δείχνει ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ελλάδα είναι χαμηλός. 

Διαβάστε επίσης: 

Θα κάνει comeback o στασιμοπληθωρισμός;

Morgan Stanley: Βλέπει υψηλές τιμές ρεύματος για τουλάχιστον πέντε χρόνια

Deutsche Bank: Έρχεται μεγάλη ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News